ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

Evrenin En Net Görüntüsü Çekildi

James Webb Teleskobu Fotoğrafları
0 5.429.581

Kızılötesi tekniğe sahip olan ve 10 milyar dolarlık harcama yapılan son teknoloji ürünü James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space TelescopeJWST)  ileri optik donanımları ve güneş sisteminden görüntülenebilir en uzak galaksilere kadar evren tarihinin tüm aşamalarını izleyebilme özellikleri ile evrenin şimdiye kadar çekilmiş en net fotoğrafını çekti.

Evrenin En Net Fotoğrafı Çekildi

NASA’dan Bill Nelson, “Bu, bizim galaksimizin şu zamana kadar çekilmiş en derin görüntü. Bu uzak galaksiler ve yıldızların bazıları daha önce hiç görüntülenmemişti” dedi.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafta Volans olarak adlandırılan takımyıldızı ve birçok galaksinin toplandığı alan göze çarpıyor. 12 buçuk saaatlik bir gözlem sonucunda çekilen görüntüde yer alan galaksi topluluğu Dünya’ya 4,6 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. 

JAMES WEBB ‘in Şuanki Konumu

James Webb Uzay Teleskobu Dünya’nın yaklaşık 1.500.000 kilometre ötesinde, Lagrange noktası (Dünya-Güneş L2) üzerinde çalışmayı sürdürüyor.

JAMES WEBB Uzay Teleskobu Nedir?

NASA’nın eski yöneticilerinden biri olan James Webb ‘in adını taşıyan teleskop 10 milyar dolarlık bir harcama ve 10 bin kişilik bir ekip ile yapıldı. James  Webb, kızılötesi görüş özelliği sayesinde yaklaşık 13.5 milyar yıl öncesine ışık tutacak. Bu sayede evrenin, Big Bang’den 200 milyon yıl sonraki halini incelemek mümkün hale gelecek. Çünkü daha uzun dalga boyları, gök cisminden gelen ışığın Dünya’ya varma süresinin uzaması sonucunda zamanın gerisini daha yakından inceleme imkanı vermektedir. Tıpkı bir zaman makinesi gibi.

JAMES WEBB Uzay Teleskobunun Özellikleri Nelerdir?

James Webb Uzay Teleskobu 18 adet altıgen aynanın birleşmesiyle oluşan, 6.5 m genişliğinde ve 25.4 metrekare yüzey alanında bir ana aynaya sahiptir. Bu aynanın en önemli özelliği oldukça hafif berilyumdan üretilmesidir. Aynaların üzeri 0.1 mikron kalınlığında çok ince bir altın ile kaplanmıştır. Altın, darbelere karşı çok hassas olsa da berilyum malzeme çok küçük boyutlardaki meteoroid etkilerinden etkilenmemektedir. Birbirinden bağımsız şekilde oldukça hassas olarak hareket edebilen bu aynalar sayesinde, ışık, yani kızılötesi yakalanmaktadır. Çünkü zamanın başlangıcındaki patlamadan, yıldızlardan, galaksilerden geriye kalan tek şey ışıktır.

NASA, teleskobun ne kadar hassas olduğunu, Ay’daki bir arının ısısının bile tespit edileceğini belirterek açıklamıştır. Öyle ki, çok uzak konumlarda bulunan soluk ışıkları tespit etmek için teleskobun bulunduğu katmanın -267°C’de çalışması gerekiyor. Bu da sistem üzerinde bulunan ve 5 katmandan oluşan güneşlik ile sağlanıyor. Aksi halde teleskop kendi ürettiği ışığı bile yakalayabilmektedir. Güneşe maruz kalan tarafta ise sıcaklık 110°C’ye ulaşabiliyor.

James Webb Teleskobu

Hubble ile James Webb Arasındaki Farklar Nelerdir?

James Webb Uzay Teleskobu’nun önemini anlamak adına Hubble vs James Webb kıyaslaması yapmak doğru olacaktır. Evren hakkında bilinen tüm bilgilere Hubble sayesinde sahibiz. Webb ile gezegen ve yıldız sistemlerinin oluştuğu toz bulutlarının içine bakılması mümkün hale gelmiş durumdadır. Hubble çoğunlukla görünür ve ultraviyole ışıkta çalıştığından bu bilgilere ulaşmak mümkün değildi. Hubble, halihazırda Dünya’dan 500 km uzaktadır. Webb ise Dünya’dan 1.500.000 km uzakta bulunan 2. Lagrange (L2) noktasında yer alacaktır. Hubble, tamir ihtiyacı olduğunda ulaşılabilir bir konumda bulunuyor. Fakat Webb’in birçok ekipmanı güneş enerjisi ile çalışsa da bazı kısımları konvansiyonel yakıtla çalışıyor. Bu yakıt bir gün tükendiğinde mesafe sebebiyle yakıt ikmali de gerçekleşemeyecektir. Bu sebeple Webb’in ömrünün 5-10 yıl arası olacağı öngörülmektedir.

Evren ve Uzay Arasındaki Fark Nedir?

Uzay: Dünya atmosferinin bittiği yerden başlayan boşluğa verilen isimdir.
Evren: Uzay dahil içerisinde Galaksiler, Yıldızlar, Gezegenler, Asteroitler, gaz bulutları, toz bulutları, uydular, Karanlık madde, Kara delikleri kaplayan yani kısaca dünya dahil her şeyi kaplayan bütüne verilen isimdir.

 

Kaynak: https://jwst.nasa.gov

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.