ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey
6 22

Gokturk 1

  • Başlıca yükleniciler Telespazio Thales Alenia Space, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ)
  • Görev türü Yer gözlem uydusu
    Uydu Dünya
  • Fırlatma tarihi 5 Aralık 2016
  • Taşıyıcı roket Vega
  • Fırlatma yeri Kourou ELV, Fransız Guyanası
  • Güç Güneş ışığı, Yörünge Verileri
  • Yörünge referansı Yer merkezli yörünge
  • Yörünge rejimi Güneş eşzamanlı yörünge
  • Web sayfası Göktürk-1

5 Aralık 2016’da Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatılan Göktürk-1 uydusu, yüksek çözünürlüklü optik uzaktan algılama ve yer gözlem uydusudur. Dünya’nın her yerinden hem sivil hem de askeri istihbarat amaçlı görüntüler elde edilmesine imkân sağlar. Göktürk-1, TUSAŞ ve Aselsan’ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlandı. Yerden yaklaşık 681 km yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngede hareket eden Göktürk-1, Dünya çevresinde bir turunu yaklaşık 90 dakikada tamamlıyor. Göktürk-1 uydusu yılda 60 binden fazla görüntü sağlıyor.

Göktürk-1 Hakkında

GÖKTÜRK-1 Projesine ait sözleşme, T.C. Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ile TELESPAZIO arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanmış olup projede TUSAŞ, Ana Yükleniciye karşı sorumlu olduğu birçok iş paketine doğrudan katılım sağlamıştır. Doğrudan katılım dışında TUSAŞ – GÖKTÜRK-1 Uydusunun bazı uçuş bileşenleri de TUSAŞ tesislerinde üretilmiştir.

GÖKTÜRK-1 Programının amacı; coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak; aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin tedarik edilmesi şeklinde belirlenmiştir.

GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmenin yanı sıra ülkemizin, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurtiçinde üretilmesine yönelik kritik bir altyapı olan Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezine sahip olması projenin stratejik hedefi haiz kazanımları arasında tanımlanabilir.

Göktürk-1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Aselsan’ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan, 0.5 m’ye (50 cm) kadar görüş yeteneğine sahip, yüksek çözünürlüklü bir yer gözlem uydusudur.

Göktürk-1 Projesi kapsamında 13 Temmuz 2009’da Millî Savunma Bakanlığı ve Finmeccanica/Thales Grubu ortak girişim şirketi Telespazio arasında 19 Temmuz 2009 tarihinde bir anlaşma imzalandı. Thales Alenia Space uydu platformunu tedarik etmekle görevlendi. Proje çerçevesinde, kritik bir altyapı olarak Türkiye’de 5.000 kilograma kadar uzay aracının (Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi) montajı, entegrasyonu ve denenmesi için bir tesis kurulacaktı. Proje 250 milyon avro değerindedir.

0,50 m (1 ft. 6 inç) çözünürlüklü uydu, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanmıştır. Buna ek olarak, haritalama ve planlama, arazi örtüsü araştırması, jeoloji, ekosistem izleme, felaket yönetimi, çevre kontrolü, kıyı bölgesi yönetimi ve su kaynakları konularında çeşitli sivil uygulamalarda kullanılacaktır.

göktürk-1 uydusu ilk görüntü

Göktürk-1 İsrail ile Uyuşmazlık

İsrail, Telespazio’nun hissedarı olan Thales Group adlı Fransız şirketi üzerinde baskı kampanyası başlatmıştır. İsrail, Göktürk-1’in kendi topraklarından çektiği yüksek çözünürlüklü görüntülerin sonunda yanlış ellere düşebileceği korkusunu dile getirdi. Uydu’nun yüksek teknoloji ürünü kamera sisteminin kritik elektro-optik bölümlerinden bazılarını Thales Grubu’na sağlayan İsrail, Göktürk-1’in İsrail üzerinde olduğu sürece görüntü alma yeteneğine sahip olmaması şartını koştu.

Türkiye, bu bilgileri aldıktan sonra, müteahhit şirket Thales Group’dan uydu görüntüsünün istediği herhangi bir yerden görüntü alabileceğini ispatlamasını istedi. Fransız üretici başlangıçta bu talebi reddetti ancak daha sonra Türk tarafından ödemelerin durdurulması tepkisini çekti.

Türk bürokratları, uydunun deneyimli ve tanınmış bir uzay şirketi tarafından fırlatılmasını istedi. Öte yandan Fransız tarafı, maliyeti düşürmek için çok deneyimli bir uydu fırlatma şirketini devreye alma konusunda ısrar etmiştir.

Göktürk-1 Gecikme

Siyasi ve ticari anlaşmazlıklar yüzünden çok fazla gecikme yaşanmasının ardından, uydu 2016 yılı sonlarında bir Vega roketi üzerinde uzaya fırlatılması planlanmıştır. Göktürk-1B olarak adlandırılan ikinci bir uydu, fırlatma başarısızlığı veya kapasite eklemek için inşa edilebilir olmaktadır.

Göktürk serisinin bir başka yer gözlem/keşif uydusu olan Göktürk-2, (ancak Göktürk-1’e kıyasla daha düşük çözünürlükle), 18 Aralık 2012’de başarıyla yörüngesine yerleştirildi ve halihazırda yüksek çözünürlüklü imgeler iletmektedir.

6 Yorumlar
  1. Adolfo Grafals diyor

    What are some of the most popular/best blogs most room phones and wireless tech?

  2. smoretraiolit diyor

    Hello there, You’ve done an incredible job. I will definitely digg it and for my part suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

  3. vurtil opmer diyor

    Some really grand work on behalf of the owner of this website , absolutely outstanding articles.

  4. vurtilopmer diyor

    It is the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this put up and if I could I desire to counsel you few fascinating things or advice. Maybe you can write subsequent articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  5. frolep rotrem diyor

    Wohh precisely what I was searching for, thanks for putting up.

  6. vurtil opmer diyor

    I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.