Ucaklar.org ✈️ Havacılık Sitesi
Ucaklar.org ✈️ Havacılık Sitesi - Uçaklar, Savaş Uçakları, Uçak Kazaları, Pilotlar, Hostesler, Uçak Teknisyenleri, Yer Hizmetleri

Kabin Memurluğu Hakkında Merak Ettikleriniz

0 112

Kabin memuru olmak için aranan fiziksel özellikler

Yaş sınırı

Yaş sınırı farklı ülkelere ve belli havayollarına göre değişir. Hindistan gibi ülkelerde adayların 19 ve 27 yaş aralığında olması gerekir. Belli Avrupa ülkelerinde 35 yaşına kadar başvurabilirsiniz. Amerika da genç ve temiz yüzlü insanlar tercih edilir. Örneğin Türk Hava Yollarının ağustos ayı başvurularında ilan tarihi itibariyle 38 yaşından gün almamış olmak (01.11.1975 ve sonrasında doğmuş olmak) şartı aranmıştır.

Boy ve kilo

Yaş sınırında olduğu gibi boy ve kilo da farklı havayollarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak boy ve kilo orantılı olmalıdır. Yine aynı ilanda Türk Hava Yolları bayanlarda 160-180 cm baylarda 165-190 cm arası boy şartını koymuştur.

Güzel bir gülümseme

Kabin memurları(hostes) havayolunun yüzüdür. Yolcuları hoş bir gülümsemeyle ilk karşılayan onlardır. İşte bu nedenle kabin memuru olmanın bir diğer ön koşuluda güzel bir gülümsemedir.

Normal görme yeteneği

Adayların normal görme yeteneğine sahip olması bir zorunluluktur. Gözlük takan, lens kullanan veya renk körlüğü olan adaylar başvurular esnasında elenir.

Memnun edici ses

Kabin memuru olmanın şartlarından bir diğeri de tatlı ve memnun edici bir sese sahip olmaktır.

Sağlıklı olmak

Önemli olan bir diğer fiziki koşulsa tamamen sağlıklı olmaktır. Mükemmel görünebilirsiniz ama AIDS virüsü taşıyorsanız, kalp probleminiz, ruhsal sıkıntılarınız veya kronik rahatsızlıklarınız varsa kabul edilmezsiniz. Kabin memuru adayları ciddi medikal testlerden geçirirler.

Yetenek ve karakter özellikleri

Mükemmel iletişim becerileri

Kabin memurlarının öncelikli görevleri ve sorumlulukları yolcularla etkileşimde bulunmaktır. Yolcuları güvenlik ve acil durumlarla ilgili bilgilendirmeniz gerekir. Ayrıca uçuş esnasında yolcuların ihtiyaçlarını karşılamanız da gerekir. İşte bu nedenle iletişim becerileri oldukça önemlidir.

Çalışanlık ve çoklu görev yapabilme

Dışarıdan bakıldığı zaman kabin hostesliği kolaymış gibi gözükebilir. Ancak iş tanımı yolculara hizmet etmek, rapor yazmak, yiyecek ve içeceklerin kontrolü ve gerekli cihazların düzgün çalışıp çalışmadığının kontrolü gibi çeşitli görevleri kapsar. Bunların yanında zaman yönetimi ve çoklu görevleri de yerine getirmenizde gerekir.

Misafirperverlik

Kaba ve sabırsız bir kabin memuruyla daha önce kaç kere karşılatınız? Peki, karşılaşsanız bir daha o ile uçar mısınız? Tabi hayır. Aksine kibar, nazik ve şefkatli bir kabin hostesi ile karşılaşırsak aynı havayolu şirketi ile bir kez daha uçmak isteriz. İşte bu ideal kabin memurudur. Sabır, nezaket ve sevecenlik gibi karakter özellikleri öğrenilmez. Bu özelliklerin herkesin karakterinde olması gerekir.

Esneklik ve uyumluluk

Bu meslekteki çalışma koşullarına uymak için verilen çalışma programına kolaylıkla uyum sağlamanız gerekir. Çalışma saatlerindeki ani değişikliler ve fazla mesai ailenizle fazla zaman geçirememenize neden olacaktır çünkü tatiller süresince de çalışmak işinizin bir parçası olacaktır. Bu mesleğe kendinizi tamamen adamanız gerekir.

Eğitim gereklilikleri

Kabin memuru(hostes) olmak için en az lise mezunu olmanız gerekir. Üniversite diplomanız varsa tanınmış uluslar arası havayolu şirketlerinde öncelik size verilir. Kitle iletişimi, psikoloji, turizm vb. bölümlerden mezun olmanız size avantaj sağlar. Yabancı dillerde özellikle de İngilizce de ileri seviyede olmanız bu işin kaymağını yemeğinize yardımcı olur.

İyi bir kişilik, aklı başında olmak, hızlı düşünebilmek ve kişilerarası iletişim harika bir kabin memuru olmanızı sağlayacaktır. Sıkı çalışır ve kararlı olursanız gökyüzüne çıkarsınız. Peki, sizce sizde ideal kabin memuru olma özelliklerini taşıyor musunuz?

Hostes Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Uçtuğunuz Süre Kadar Ödeme Alırsınız

İstanbul'dan Ankara'ya uçmak için havalimanına en az 1 saat önceden gelmeniz gerekir. Bunun check-in'i, bagaj teslimi, güvenlik araması, uçağa binmek için minibüse binmesi gibi pek çok aşaması vardır. Bu süreç ise hem yolcular hem de kabin ekibi için geçerlidir.

Ancak tüm bu süre ve sürecin “mesai” kavramına dahil olmadığını bilmeniz gerekir. Hostesler ancak uçtukları süre boyunca ödeme alırlar. Yani uçak rötar yapıp uçuş iptal olunca yolcular bu duruma epey öfkelenirler; ancak aynı durum hostesler için de geçerlidir. Zira hostesler saat başına ücrete göre çalışırlar. Onlar için mesai uçağın içine girdikleri andan uçaktan çıkana kadar geçen süredir.

“hub” Her hava yolu şirketi, belli bir havalimanını ana merkez olarak kullanır. Dolayısıyla şirketin ana merkezinin bulunduğu şehirde yaşıyor olmanız gerekir. Örneğin şirketin merkezi İstanbul da olabilir, Antalya da olabilir. İki şehir arasındaki yaşam maliyetleri de farklı olacağı için özellikle mesleğin ilk yıllarında ev arkadaşıyla birlikte yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Kabin Memuru Aslında Güvenlik Uzmanıdır

İtiraf edelim, insanlar hostesleri “yemek ve içecek servis eden” personel olarak görürler. Bu oldukça haksız bir tutumdur çünkü kabin memurları eğitimleri sırasında servis kadar uçuş güvenliği konularında da eğitim alırlar. Yani kabin memurları, görev yaptıkları ın özelliklerini, acil durumlarda yapılması gerekenleri, kapıların-pencerelerin nasıl açılacağını ve daha pek çok teknik konuyu bilmek durumundadırlar. Bunun için rutin olarak yazılı ve uygulamalı sınavdan geçerler.

Çalışma Saatleri Epey Esnek Olabilir

Kabin memurları genelde iki farklı sistemde çalışırlar. İlk sistemde kabin memuruna haftalık veya aylık bir uçuş listesi verilir. Dolayısıyla kabin memuru hangi günler,  nereye uçacağını bilir. Bu noktada kabin memurları arasında çalışma günlerini ve saatlerini değiştirme opsiyonu olabilir. Bu şirketin uyguladığı politikaya göre değişiklik gösterebilir.

Bundan farklı olarak bir de çağrı sistemi vardır. Bu sistemde kabin memuru, evinde izinli olmasına rağmen şirketten gelebilecek bir telefonla hemen uçuş için havalimanına gidebilir. Yani saat 14.00'teki İstanbul-Amsterdam uçuşu için evinde televizyon izleyen kabin memuruna “Saat 14'te Amsterdam uçusu var, 12'de havalimanında olun.” mesajı gelebilir.

Tatil Dönemlerinde Tatil Yapamazsınız

Eğer 10 yıllık bir tecrübeniz yoksa ve supervisor değilseniz, bayram ve yılbaşı gibi dönemlerde evinizde ailenizle vakit geçirmeyi aklınızdan çıkarmalısınız. Özellikle 5-6 günlük bayram tatillerinde insanlar durumdan istifade edip yurt içi ve yurt dışı tatile gittiği için bu dönemlerde uçuşlar çok yoğun olur. Dolayısıyla kabin memuru olarak sizin de “full-time” çalışmanız gerekir.

Özellikle kış mevsimine denk gelen tatil dönemleri biraz daha sıkıntılıdır. Zira hava koşulları nedeniyle sık sık rötar olur. Yani uçağın içinde mahsur kalabilir ve ailenizle zaman geçirmenin özlemini duyabilirsiniz öyle anlarda.
Tuhaf Yerlerde Uyumaya Alışmalısınız

İki günlük uçuşlarda iki uçuş arasında 12 saat gibi bir süre olur, bu da otelde uyumanız için yeterli bir süredir. Ancak bazı uluslararası uçuşlarda, örneğin İstanbul-Los Angeles uçuşundan 4 saat sonra Los Angeles-İstanbul uçuşu olabilir. 4 saatlik bir dinlenme süresi de otelde uyumak için elverişli değildir.

Böyle durumlarda uçağın içinde yer alan kabinlerde uyumanız gerekebilir. Dünyanın en konforlu yatağına sahip olmayan bu yataklarda uyumak, her halükarda yolcu koltuğunda oturur pozisyonda uyumaktan evladır!

Depresyona Girmek Oldukça Kolaydır

Tatil, gece-gündüz demeden ve görece düşük bir maaşla çalışmak bir yana, bu meslek psikolojinizi oldukça zorlayabilir. Tuhaf yerlerde uyumak, uyku düzeninin alt üst olması, ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta olmak, sürekli havalimanlarında yemek yemek ve sürekli stres altında olmak psikolojinizi ciddi anlamda zorlar.

ABD  The National Institute for Occupational Safety and Health (Mesleki Güvenlik ve Sağlık Kurumu) raporuna göre kabin memurları arasındaki intihar ihtimali, diğer insanlara oranla %50 daha fazla. Ayrıca kabin memurlarının alkolizme yakalanma oranı da yine diğer insanlara göre 2.5 kat daha fazla.

Yani bu meslekte zihnen ve bedenen kendinize dikkat etmeniz son derece önemli. İzin günlerinde düzenli ve sağlıklı beslenme, yeterli derecede uyuma, sosyalleşmek bu meslekte kalıcı olmak istiyorsanız büyük önem taşıyor kısaca.

Sıkı Bir Kılık-Kıyafet Yönetmeliği Vardır

Kabin ekibinin neden bu kadar kusursuz göründüğünü merak ettiniz mi? Çünkü hosteslere kılık kıyafet kurallarına harfi harfine uyma disiplini kazandırılmıştır. Her havayolu şirketinin kendi özgü bir kılık-kıyafet yönetmeliği vardır, ancak bu yönetmeliklerin hepsi son derece sıkı ve spesifiktir. Yani saçınızı nasıl toplayacağınız, hangi renk rimel kullanacağınız, hangi renk oje süreceğiniz şirket tarafından kararlaştırılır.

Etekler diz üstüne çıkamaz, ayakkabının topuğu 8 santimetreyi geçmemelidir, rujun rengi kırmızının belirli bir tonunda olmalıdır ve sürekli tazelenmelidir, tırnaklar hep manikürlü olmalıdır ve pembe, kırmızı ya da fransız manikürü dışında tırnaklara başka oje sürülemez. Bazı hava yollarının sütyen rengini bile kontrol ettiği söylenir. Yani kabin ekibinin bir parçası olmak için kendine bakmak ve görünümüne önem vermek zorunludur.

Tüm kıyafetleriniz ütülü olmalı, saç renginiz de doğal olmalıdır, yani saç diplerinin görünmemesine özen göstermeniz gerekir. Saçınıza gölge bile attırmanız kabul görmez.
Epey İndirimli Uçak Bileti Satın Alabilirsiniz

Tabii zamanınızın büyük bir kısmı uçuş halinde geçtiği için bu durumdan istifade edebilir, ailenizle ve arkadaşlarınızla yapacağınız uçuşlarda ciddi anlamda indirimli uçabilirsiniz.

Örneğin Pegasus Havayolları kendi personeline yönelik indirimli biletlerde “yurt içi 60 lira, yurt dışı 60 euro” gibi bir tarife uygulamaktadır. Buna kabin memuru dışında genelde bir kişi daha dahil olabilir. Yani eşinizle birlikte İstanbul-Londra uçuşunu 120 euro'ya gerçekleştirebilirsiniz ki bu inanılmaz derecede ucuz bir meblağdır.

İş Arkadaşlarınızın Her Şeyini Öğrenirsiniz

Çalıştığınız havayolu şirketinde yüzlerce kabin memuru olabilir. Söz gelimi 3 günlük bir uçuşta sizle birlikte çalışan diğer 5 kabin memuruyla hem uçakta, hem otelde, hem de yemekte birlikte olursunuz. Dolayısıyla birkaç gün içinde meslektaşlarınızla ilgili pek çok şey öğrenebilirsiniz. Ancak bu kişilerle bir sonraki  uçuşunuz 9 ay sonraya denk gelebilir. Yani tabiri caizse “kanka” olduğunuz bir kabin memurunu bir daha görememeniz oldukça mümkündür.

Hayatınızda Göremeyeceğiniz Yerleri Görebilirsiniz

Tabii sürekli farklı şehirlere ve ülkelere gitmenin avantajlarını da yaşarsınız bu meslekte. Bir gün İzlanda'ya uçarken ertesi hafta kendinizi Tokyo'da bulabilirsiniz. Hele de bu şehirlerde bir sonraki uçuşu beklerken serbest zamanınız olursa muhteşem yerleri görebilir, unutulmaz deneyimler kazanabilirsiniz.
Televizyon dizisi Lost'taki gibi bir durumda hayatta kalabiliriz.

Kabin ekibinin edindiği bir çok önemli beceriden biri de hayatta kalmaktır. Hostesler nasıl barınak hazırlayacakları, yiyecek toplayacakları, içme suyu bulacakları ve kutuplardan yağmur ormanlarına ve çöllere kadar farklı çevrelerde nasıl yardım bulacakları gibi konular üzerine eğitim alırlar. Yani kısacası emin ellerdesiniz.

Kilo Almamaları Gerekir

Uçaktaki her türlü kapıdan giriş çıkış yapabilmek için kilonuzun da belli bir düzeyde kalması zorunludur. Yani fazla kilo alırsanız işinizi kaybetmeniz son derece olasıdır. Bazı hava yolu şirketlerinde de baş üstündeki dolaba erişebilmek adına kabin memurlarının belli bir boydan uzun olmaları şart koşulur.

Size üniformanızı bir kere verirler ve bir daha değiştirme şansınız olmaz. Yani bir kaç kilo aldınız diye bir büyük bedenini alamazsınız. Böylesi bir durumda ise havayolu şirketi size kilo vermeniz için 1 ay tanır. Aksi takdirde kilo yönetimi programına alınırsınız.

Uçuş sırasında doğum yaptırabilirler

Eğer uçakta izlediğiniz film doğum sancılarıyla kesiliyorsa sakın endişelenmeyin. Hostesler, iniş yapıp işi sağlık ekiplerine devredene kadar güvenli bir şekilde doğum yaptırma konusunda eğitim almışlardır. Üstelik uçakta doğan bebeğinize hayatının sonuna kadar bedava hava ulaşımı hakkı da tanınabilir. Ancak hesaplı bir hava yoluyla uçuyorken doğum mucizesi gerçekleştiyse, bu konuda pek de umutlanmayın.

Her uçuştan önce küçük bir sınava tabi tutulurlar

Her yolculuktan önce en kıdemli kabin ekibi üyesi tarafından diğer ekip üyelerine 2 acil durum prosedürü sorusu ve 1 adet medikal soru sorulur. Doğru yanıtlayamazlarsa uçuştan alınırlar.

Keyifli vakit geçirilebilecek en iyi mekanları hostesler bilir

Kabin ekibi partilemeyi sever, ve varış noktasına ulaşıldığında artık bütün iş olabildiğince eğlenmeye döner. Gezi rehberi satın almak yerine kabin ekibinden tavsiye isteyin, hatta daha iyisi kabin ekibiyle gece eğlenmeye çıkın. Uçuş ekipleri VIP alanlara kurnazca geçebilmeleriyle tanınır.

Birçoğu öncesinde farklı alanlarda eğitim almıştır

Çoğu kişi başka bir mesleği bıraktıktan sonra hostesliğe adım atar. Yani bugün uçakta gördüğünüz hostesler eskiden öğretmen, hakim, hemşire ya da polis olabilir. Uçakta herkese yer vardır.

Kabin memuru maaşları ne kadardır?

Kabin memuru(hostes) maaşları firmadan firmaya değişkenlik göstermekle birlikte 3 bin – 10 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin