ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

Uçak Bakım Teknisyeni

Aircraft engineer in a hangar holding laptop computer while repairing and maintaining a jet engine.
7 510

Uçak Bakım Teknisyeni

Uçak Bakım Teknisyeni Kimdir?

Uçak bakım teknisyeni, uçuşa elverişlilik şartlarını yerine getirerek uçağı planlı veya plansız bakımlarını gerçekleştirip servise verebilme, uçak bileşenlerini kurma, kaldırma, onarma ve rutin denetimler yapma gibi çeşitli görevleri yerine getirir.

Uçak Bakım Teknisyeninin Sorumlulukları Nelerdir?

Öncelikli görevi günlük uçak bakımını gerçekleştirmek olan uçak teknisyenin sorumlulukları şunlardır;

  • Uçak bakımının temel faaliyetlerini yürütmek, rutin denetim ve idari sorumlulukları yerine getirmek,
  • Havacılık kurumları tarafından belirlenen zaman çizelgelerine göre uçak bakımını gerçekleştirmek,
  • Motor, güç ünitesi, güç aktarma sistemi, rotor sistemi, pervanelerin ve özel elektrikli parçaların onarımı gibi havacılık bakım işlerini kontrol etmek, bakımını yapmak ve sorun gidermek,
  • Manyetik kontrol ekipmanı kullanarak gövdede, kanatta ve kuyrukta korozyon, bozulma ve görünmez çatlaklar olup olmadığını kontrol etmek,
  • Uçağın teknik problemlerinin ortadan kaldırıldığından emin olmak ve hızlı bir şekilde uçuş durumuna geri dönmek için belirlenmiş prosedürlere uymak,
  • Temiz yakıt ikmali ve yağ değişimi yapmak,
  • Uçakta yakıt ikmali yapan depo ve harici yakıt depolarını sökmek ve kontrol etmek,
  • Uçak ve havacılık bakımı için destek cihazları tasarlamak ve inşa etmek,
  • Mesleki gelişimi sürdürmek

Uçak Bakım Teknisyeni Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Uçak bakım teknisyeni olmak için Anadolu Teknik Liselerinin beş yıllık eğitim veren Uçak Bakım Teknisyenliği ve Gövde Motor bölümünden mezun olma şartı bulunmaktadır. Ayrıca üniversitelerin Uçak Teknolojisi gibi ilgili bölümlerinden mezun olarak da mesleğe adım atmak mümkündür. Mesleği icra edebilmek için Uçak Bakım Teknisyeni Lisansına sahip olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.

İşverenlerin Uçak Bakım Teknisyeninde Aradığı Nitelikler Nelerdir?

Analitik düşünebilen, üç boyutlu görme yeteneğine sahip, el becerileri gelişmiş, fiziğe ve özellikle mekanik konulara ilgili, sorumluluk sahibi, dikkatli, kurallara uyan, soğukkanlı, stres altında çalışabilen, İngilizceye hakim olması.

İyi bir gözlem yapma, çözüm üretebilme ve odaklanarak çalışabilme yeteneğine sahip olması beklenen uçak bakım teknisyeninin nitelikleri şunlardır;

  • Seyahat engeli bulunmamak,
  • İngilizce dil yeterliliği
  • Yoğun ve stresli iş ortamına uyum sağlayabilmek,
  • Havacılık mezunu veya 4 yıl teknik okul lisans mezunları,
  • Dikkatli ve çözüm odaklı,
  • Uçak bakım hangarı gibi kapalı ortamlarda çalışabilecek fiziki yeterliliği göstermek,
  • Problem çözme ve analitik düşünme kabiliyeti sergilemek,
  • Ekip çalışmasına uyum sağlamak,
  • Ölçü aletlerine hakım olmak,
  • Teknolojiye uyum sağlamak
  • Kendini sürekli geliştirmek

 


Uçak Bakım Teknisyeni Kimdir?

Uçak bakım teknisyeni, uçak veya uçak parçaları üzerinde planlı bakımları yapan, arızaları tespit eden ve düzeltici eylemleri gerçekleştirip uçakların güvenli bir şekilde uçmalarını sağlayan görevlidir.

Uçakların ve diğer hava araçlarının talimatlar ve kurallar  çerçevesinde bakım ve onarımlarını gerçekleştirir, arızalı parçaların tamir edilerek tekrar kullanıma sunulması veya değiştirilmesi işlemlerini yapar, hava araçlarının motor ve motor sistemlerinin kontrol, bakım, onarım ve test etme işlemlerini yine talimatlara uygun olarak gerçekleştirir, yer ve uçuş testlerine katılır.


Uçak Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur?

Uçak teknisyeni olabilmek için birçok sınav ve değerlendirmeden geçmek gerekmektedir. Öncelikle SHT-66L-HS talimatı gereği hava aracı bakımı aktiviteleri ile ilgili en az A2 seviyesinde İngilizce bilgisi istenmektedir. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş merkezlerden dil yeterliliği belgeleri alınmaktadır. Daha sonra belirli bir tecrübe süresinin doldurulması ve modül sınavlarını tamamlamak gerekmektedir. Bu sınavlar tamamlandıktan sonra da uzmanlaşmak istenilen hava aracı bakım lisansı kategorisine göre tecrübe süresini bitirmek gereklidir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından SHY-147 belgesine sahip okullardan mezun olanlar bu tecrübe sürelerini B1 kategori lisans için 5 yıldan 2 yıla, A kategori lisans için 3 yıldan 1 yıla düşürmektedir. Bu yetkiye sahip bir okulda eğitim almak aynı zamanda modül sınavlarının da zamanında verilmesine sebep olacaktır.


Uçak Bakım Teknisyeni Kimler Olabilir?

Analitik düşünebilen, üç boyutlu görme yeteneğine sahip, el becerileri gelişmiş, fiziğe ve özellikle mekanik konulara ilgili, sorumluluk sahibi, dikkatli, kurallara uyan, soğukkanlı, stres altında çalışabilen, İngilizceye hakim kişiler.


Uçak Bakım Teknisyeni Maaşları Ortalama Ne Kadar?

Güncel bilgiler için yorum veya irtibat kısmından ulaşabilirsiniz.


Uçak Bakım Teknisyenilik Eğitimi Veren Kurumlar Hangileri?

Güncel bilgiler için yorum veya irtibat kısmından ulaşabilirsiniz.


Thy Uçak Bakım Teknisyeni İlanı Var mı?

Güncel bilgiler için yorum veya irtibat kısmından ulaşabilirsiniz.


Thy Uçak Bakım Teknisyeni Mülakatı Soruları Nelerdir?

Güncel bilgiler için yorum veya irtibat kısmından ulaşabilirsiniz.


Thy Uçak Bakım Teknisyeni Mülakatı Süreci Nasıl?

Güncel bilgiler için yorum veya irtibat kısmından ulaşabilirsiniz.


Thy Uçak Bakım Teknisyeni Maaşı Ne Kadar?

Güncel bilgiler için yorum veya irtibat kısmından ulaşabilirsiniz.


 

Uçak Bakım Teknisyeni Hakkında Güncel Bilgiler İçin:

 

 

7 Yorumlar
  1. smoretraiolit diyor

    I have recently started a website, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  2. smoretraiolit diyor

    Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you?¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect web site.

  3. vurtil opmer diyor

    Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

  4. a course in miracles lessons diyor

    Awsome info and right to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks :)

  5. free acim lessons diyor

    What i don’t understood is actually how you are not actually much more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

  6. frolep rotrem diyor

    I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I may subscribe. Thanks.

  7. vurtilopmer diyor

    I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.