Askeri Uçak Modelleri Nasıl İsimlendirilir?
Ülkemizde savaş uçağı olarak genellikle ABD yapımı uçaklar kullanılmaktadır. ABD yapımı uçaklar F-4, F-5, F-16, C-130, C-160, T-37, T-38, KC-135 gibi isimlerle anılmaktadır.
Havacılığın ilk yıllarında ABD’de kara, deniz ve hava kuvvetlerinde farklı kodlar kullanılmaktaydı. 1962 yılında ABD Savunma Bakanlığı tarafından kuvvetlerin kulllandıkları sistemler birleştirilerek ortak bir isimlendirme sisteminin kullanılmasına karar verildi.
Bu sisteme göre tire işaretinin hemen solunda yer alan harf “Temel Görev Kodu”nu ifade etmektedir. Tire işaretinin sol tarafından ikinci harf ise “Modifiye Görev Kodu”nu ifade etmektedir.
Görev Kodları A’dan Z’ye kadar tanımlanmıştır.
Örneğin;
- B – Bomber/Bombardıman,
- C – Cargo/Kargo,
- F – Fighter/Savaş Uçağı,
- K – Tanker
- R – Keşif uçağı
uçağını ifade etmektedir. Sadece K ile başlayan uçak yoktur. Genellikle bir başka uçağın modifiye edilmesi ile elde edilmektedir.
C-135 uçağı modernize edilerek KC-135 olarak tanker uçağına dönüştürülmüştür. R-Keşif uçağıdır. F- uçağı keşif için gerekli faydalı yükler ve sistemler eklenerek RF-4 olarak modernize edilmiştir. T-Trainer/Eğitim Uçağı, ülkemizde Hava Kuvvetlerinde yıllarca eğitimlerde kullanılan uçak tipleri T-37 ve T-38 modelleridir.
Tire işaretinin sağındaki ilk rakam dizayn numarasını ifade etmektedir. Genellikle üretim sırasına göre F-1, F-2, F-3, F-4, F-5, …, F-15, F-16 olarak sırayla numaralandırılmaktadır.
En sağda yer alan seri harfi ise o hava aracının farklı versiyonlarını ifade etmek için kullanılmaktadır.
Örneğin;
- F-16C tek kişilik
- F-16D çift kişilik