ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

ATA Chapter Nedir?

USS MAKIN ISLAND, Gulf of Aden (Dec. 27, 2016) U.S. Marine Sgt. Ryan Boele (left), a MV-22 flight line mechanic chief with Marine Medium Tiltrotor Squadron 163 (Reinforced), 11th Marine Expeditionary Unit, and Lance Cpl. David Bath (right), a MV-22 flight line mechanic with VMM-163, 11th MEU, adjust cables on an engine of an MV-22 Osprey within the hanger bay of the USS Makin Island (LHD 8) Dec. 27. Boele demonstrated how to uninstall the engine, so his Marines could learn firsthand how to do this for future reference. The 11th MEU is currently supporting U.S. 5th Fleet’s mission to promote and maintain stability and security in the region. (U.S. Marine Corps photo by Cpl. April L. Price)
0 97.898

ATA Chapters

uçak bakımında kullanılan manuallerde(el kitaplarında) kullanılan bir numaralandırma sistemidir. 

Air Transport Association kelimelerinin baş harflerinden oluşanATA, Hava Taşımacılığı Birliği şeklinde tanımlanabilir. Uçak bakımında  kolaylık sağlamak amacıyla kullanılır. Formatı X X Y Y Z Z şeklindedir.

XX : ATA chapterı (bölümünü),

YY : Altsistemi veya altsitemin bir alt sistemini,

ZZ : Komponenti tanımlar. 

  

ATA 100 Chapter Numaralandırma Sistemi

Air Transport Association (ATA) kuzey Amerika havayolu işletmeleri tarafından 1936 yılında kurulan Washington DC. merkezli ticari işbirliği ve lobi kuruluşudur.

Kuruluş ismini değiştirerek günümüzde Airlines for America (A4A) olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Air Transport Association of America (ATA), ilk olarak 1 Haziran 1956 tarihinde uçak sistemlerine ilişkin standart numaralandırma sistemini yayınlamıştır.

Her ne kadar ticari havacılık alanında kullanılan standart bir numaralandırma sistemi olarak oluşturulsa da günümüzde ülkemizde de kullanılan ABD yapımı F-16 gibi savaş uçakları nda da kullanılan bir sistemdir. Pilot, bakım personeli ve mühendisler tarafından kullanılan dokümanlarda ATA 100 sistemi temel teşkil etmektedir.

The Joint Aircraft System/Component (JASC) Kodları

Uçak üretici firmaları tarafından ilk iki rakamdan oluşan sistem numaraları yaygın olarak kullanılırken her üretici tarafından farklı alt sistem numaraları kullanılmaktaydı.

ATA 100 kod sistemi modifiye edilerek geliştirilmiş ve “The Joint Aircraft System/Component (JASC) Code Table ” adıyla yayımlandı. Dört basamaklı olarak düzenlenen JASC kod formatı ATA 100 formatının ana sistem numaralarını aynen kullanırken alt sistemlerin düzenlenmesinde de standart sağladı.

6 Basamaklı Numaralandırma Sistemi​

ATA 100 numaralandırma sisteminde XX-YY-ZZ olarak altı basamaklı numaralandırma yapılmaktadır. İlk iki hane uçak sistem numarası, üçüncü ve dördüncü haneler alt sistem numarası, beşinci ve altıncı haneler o alt sisteme ait parçayı ifade etmektedir.

Boeing 747 Uçağı ATA 100 Sistem Örneği

Örnek olarak Boeing 747 kargo uçağına ait Resimli Parça Kataloğuna bakacak olursak 25 sistem numarası Equipment & Furnishings yani uçakta yer alan ekipman ve döşemeleri ifade etmektedir.

50 alt sistem Cargo Compartments yani kargo bölümünü ifade etmektedir.

01 Parça numarası o alt sistemdeki birinci parçayı, 02 ikinci parçayı ifade etmektedir. Uçakta o alt sistemde ne kadar parça kullanılıyorsa bu şekilde sırayla numaralandırılmaktadır.

Boeing 767 Uçağı Örneği

Boeing 767 uçağın ait Uçak Bakım El Kitabına (Aircraft Maintenence Manual – AMM) baktığımızda 38 sistem numarası temiz su ve atık su sistemini, 38-10 alt sistemi ise temiz su alt sistemini ifade etmektedi

Extra 500 Uçağı Örneği

Sadece büyük uçak üreticileri değil küçük firmalar da ATA 100 sistemini kullanmaktadırlar. Örneğin; Extra Aircraft üretici firması Extra 500 uçakları için hazırladığı Bakım El Kitabında ATA 100 sistemini kulanmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.