1. Nesil Savaş Uçakları Tarihi
1. nesil savaş uçakları yaklaşık olarak 1945-1955 yılları arasında üretilen ve kullanılmaya başlayan uçaklardan oluşmaktadır.
Bu jenerasyonda yer alan uçaklar, II. Dünya Savaşı sonrasından Kore Savaşı’na kadar geçen süreçte üretilmiş ve uçaklarda genellikle turbojet motor kullanmışlardır. Jet motorlu olmalarına rağmen ses hızını geçememişlerdir. Zaten ilerleyen yıllarda ses hızını geçen uçaklar bir sonraki jenerasyonu oluşturacaktı. Ayrıca bu uçaklarda radar kullanılmamış ve silah sistemleri olarak genellikle eski ilkel silahlar kullanılmıştır.
İlk modern uçağın 1903 yılında icat edilmesiyle 1945’li yıllara kadarki süreçte sadece askeri amaçlı uçak üretiminden ziyade sivil amaçlı üretilen uçaklar askeri amaçlarla da kullanılmıştır. Özellikle ikinci dünya savaşında hava gücünün savaşlarda belirleyici bir unsur olduğunun anlaşılmasıyla sadece askeri amaçla kullanılmak üzere uçak dizayn edilmeye başlamıştır. Bu nedenle birinci nesil askeri uçakların başlangıcı 1945’li yıllara dayanmaktadır.
Bu jenerasyonun en ünlü uçakları Kore savaşında Rusya ve ABD tarafından kullanılan MIG-15 ve F-86 Sabre uçaklarıdır.
Birinci Nesil Savaş Uçak Modelleri
-
Messerschmitt Me 262 Schwalbe
Messerschmitt Me 262 Schwalbe (Almanca:Kırlangıç) II. Dünya Savaşının sonlarına doğru üretilmiş ve savaşta aktif görev almış çift jet motorlu alman savaş uçağıdır. Üretime geçilmiş ve aktif olarak hava savaşlarında kullanılmış ilk jet savaş uçağı olarak bilinir.
-
Heinkel He 162 Salamander
Heinkel He 162 Volksjäger (“Halkın Savaşçısı”), Luftwaffe tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, tek motorlu, jet itkili avcı uçağı. Birinci nesil jet uçaklarının en hızlısıdır. Volksjäger, RLM’nin He 162 için resmi adıdır. Uçağa üretim programının adı olarak Salamander (“Semender”), Heinkel tarafından ise Spatz (“Serçe”) ismi verilmiştir. Savaş dolayısıyla metal arzının düşüklüğü ve bulunan metallerin cephe savaşçısı olacak Me 262 ve Ar 234 gibi uçaklara ayrılması sebebiyle uçağın büyük kısmı tahtadan yapılmıştır.
-
Messerschmitt Me 162 Komet
Me 163 Komet, Alexander Martin Lippisch tarafından tasarlanmış, tarihin tek roket itkili savaş uçağıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır. Devrimsel tasarımı ve rakipsiz performansına rağmen, kullanımının tehlikeli oluşu sebebiyle sadece birkaç Müttefik savaş uçağı düşürebilmiştir.
-
Gloster Meteor
Gloster Meteor, Gloster Aircraft Company tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1943 yılında gerçekleştirmiş olup 1944 yılında hizmete girdi. Aerodinamiklerinde iyi olmamasına karşın başarılı bir avcı uçağıydı. 1946 yılında üretilen sivil Meteor F.4 G-AIDC deney uçağı dünyadaki ilk sivil jet uçağıydı.
-
de Havilland Vampire
de Havilland Vampire, de Havilland tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Gloster Meteor’dan sonra Birleşik Krallık yapımı ikinci jet uçağıdır.
Vampire’in geliştirilmesine 1941 yılında II. Dünya Savaşı başlanmış olup savaştan sonra 1946 yılında hizmete girdi. Kısa bir şekilde etkili bir uçak olduğunu kanıtlandı ve birçok savaş zamanı piston motorlu avcı uçağının yerini aldı. Erken hizmet sırasında, Atlantik Okyanusu’ndan geçen ilk jet uçağı olmak gibi çeşitli havacılık ilklerini ve çeşitli kayıtları başarmasıyla tanındı.
-
de Havilland Venom
de Havilland Venom, de Havilland tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir jet avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, de Havilland Vampire üzerinden tasarlanmıştır.[2] Uçak gemisinde üslenen modeli Sea Venom olarak bilinmektedir.
-
Hawker Siddeley/Armstrong Whitworth Sea Hawk
Hawker Sea Hawk, Hawker tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uçak gemisi tabanlı jet avcı uçağıdır. Uçak, şirketin ilk jet uçağıdır.
-
Supermarine Attacker
Supermarine Attacker, Kraliyet Donanması’nın Fleet Air Arm (FAA) için uçak üreticisi Supermarine tarafından tasarlanan ve üretilen İngiliz tek koltuklu bir deniz savaş uçağıdır. Tip, FAA ile operasyonel hizmete giren ilk jet avcı uçağı olma özelliğini taşıyor.
-
Supermarine Swift
Supermarine Swift, Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) tarafından işletilen İngiliz tek koltuklu bir jet avcı uçağıdır. Supermarine tarafından 1940’lar ve 1950’lerde geliştirildi ve üretildi. Swift, süpürme kanat gibi yeni jet çağı yeniliklerinin çoğuna sahipti. 26 Eylül 1953’te, Komutan Mike Lithgow tarafından yönetilen bir Swift F.4, dünya mutlak hız rekorunu kırarak 1,187 km / sa hıza ulaştı.
-
Lockheed P-80 (F-80) Shooting Star
Lockheed P-80 Shooting Star, Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) tarafından operasyonel olarak kullanılan ilk jet avcı uçağıydı. Lockheed tarafından 1943’te tasarlanan ve inşa edilen ve tasarım sürecinin başlangıcından sadece 143 gün sonra teslim edilen üretim modelleri uçuyordu ve iki ön üretim modeli, II.Dünya Savaşı’nın bitiminden hemen önce İtalya’da çok sınırlı hizmet gördü. Düz kanatlarla tasarlanan tip, Kore’de F-80 olarak Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) ile kapsamlı bir savaş gördü.
-
Republic F-84 Thunderjet / Thunderstreak
Republic F-84 Thunderjet, bir Amerikan turbojet avcı-bombardıman uçağıydı. Bir “gündüz savaşçısı” için 1944 Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) önerisi olarak ortaya çıkan F-84 ilk kez 1946’da uçtu. 1947’de hizmete girmesine rağmen, Thunderjet o kadar çok yapısal ve motor problemi yaşadı ki 1948 ABD Hava Kuvvetleri incelemesi, amaçlanan görevinin herhangi bir yönünü gerçekleştiremeyeceğini açıkladı ve programı iptal etmeyi düşündü. Uçak, 1949 F-84D modeline kadar tam olarak çalışır durumda sayılmadı ve tasarım, yalnızca 1951’de tanıtılan kesin F-84G ile olgunlaştı. 1954’te, düz kanatlı Thunderjet’e swept-wing F-84F Thunderstreak savaş uçağı katıldı ve RF-84F Thunderflash fotoğraf keşif uçağı.
-
North American F-86 Sabre
-
Northrop F-89 Scorpion
-
Lockheed F-94 Starfire
-
McDonnell FH-1 Phantom
-
Vought F6U Pirate
-
Vought F7U Cutlass
-
North American FJ (F-1) Fury
-
McDonnell F2H (F2h) Banshee
-
Douglas F4D (F-6) Skyray
-
Grumman F9F (F9f) Panther / Cougar
-
Douglas F3D (F-10) Skyknight
-
Mikoyan Gurevich MiG-15
-
Mikoyan Gurevich MiG-17
-
Lavochkin La-15
-
Yakovlev Yak-15
-
Yakovlev Yak-17
-
Yakovlev Yak-23
-
Dassault Ouragan
-
Dassault Mystère
-
Saab J21R
-
Saab J29
-
Saab 32 Lansen
-
Avro Canada CF-100 Canuck