ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

Perseverance Mars Yüzeyine İniş Yaptı

0 2

NASA’nın Mars’a gönderdiği yüzey aracı Perseverance, başarılı şekilde Mars’ın yüzeyine ulaştı. 2020’de düzenlenen kampanya ile Türkiye’den 2,5 milyon kişinin adını yazdırdığı Perseverance aracı, Kızıl Gezegen’de yaşamın izlerini araştıracak. Aracın çektiği ilk görüntüler NASA tarafından yayınlandı.

İnsanlığın uzayı keşif macerası devam ediyor. Güneş Sistemi’nde bize en yakın gezegenlerden biri olan Mars da şu andaki pek çok araştırmanın merkezinde yer alıyor. Bu çalışmalardan biri de NASA’nın Perseverance adlı görevi.

NASA, görevle aynı ismi taşıyan bir yüzey aracını Mars’a göndermişti. Aylar süren yolculuğun ardından üzerinde 23 kamera, çok sayıda sensör ve çeşitli bilimsel çalışmalar için özel olarak geliştirilmiş ekipmanla kızıl gezegene iniş yapacak.

‘Yedi dakikalık dehşet’ adı verilen aşama başarıyla geçildi

NASA, Perseverance adlı aracı Mars’ta Jezero Krateri adı verilen bölgeye indirecek. Bu indirme görevi, teknik olarak yolculuğun en zorlu kısmı olarak gösteriliyor. Hatta bilim insanları, aracın gezegen atmosferine girişinden yere konmasına kadar olan 7 dakikalık süreye Dehşetin Yedi Dakikası adını veriyor.

Dünya’da 1 ton ağırlığında olan ve ortalama bir otomobil boyutundaki araç, kızıl gezegen yüzeyinde geçmişte yaşam olup olmadığına dair ipuçları arayacak ve daha sonra gezegenimize getirilecek olan örnekler toplayacak. İniş ekipmanları ise 2012’deki Curiosity inişinin daha gelişmiş ekipmanlarla gerçekleştirilmiş bir versiyonu olacak.

Mars atmosferi bizimkinden 100 kat daha ince. Bu da aerodinamik olarak aracı yavaşlatacak bir açık hava sürtünmesi olmadığı anlamına geliyor. Haliyle eldeki aerodinamik kuvvetleri, paraşütleri, minik iticileri ve devasa hava yastıklarını kullanarak sağlıklı bir iniş yapmak için hazırlıklar yapıldı.

Perseverace’ın Mars’a inişi milyonlarca insan tarafından canlı olarak takip edildi:

Perseverance’ın inişi NASA tarafından canlı olarak da yayınladı. Söz konusu ana yayını ve pek çok dilde yapılan diğer yayınları dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan takip etti, tarihi inişe an be an tanık oldu.

İnsanlık tarihinde ilk kez Mars’a helikopter gönderildi:

Perseverance aracının üzerinde, yüksek çözünürlüklü görüntü alabilecek teknolojilere sahip bir helikopter bulunuyor. Ingenuity adı verilen söz konusu helikopter, gerektiği zaman araçtan ayrılabilecek ve aracın yakın çevresinde uçarak havadan görüntüler yakalayabilecek.

Perseverence, Mars’taki potansiyel yaşamın izlerini arayacak:

NASA’nın Mars Keşif Programı kapsamında geliştirilen gezgin araç, daha önce Kızıl Gezegen’in potansiyel yaşam izleri taşıdığı düşünülen bölgelerini araştıracak. Milyonlarca yıl önce tıpkı Dünya gibi yüzeyinde yaşam bulunduğu düşünülen Mars’ta, belki de bu yaşamın kalıntıları bulunabilir. Elbette bu kalıntıların mikrobiyal düzeyde olduğu düşünülüyor.

Mars yüzeyinden kum ve taşları eleyerek örnekler alacak Perseverance, bu örnekleri saklayacak. İlerleyen yıllarda Mars’a gönderilmesi planlanan diğer araçlar, aracın sakladığı örnekleri alarak Dünya’ya geri getirecek. Bu örnekler yeryüzünde daha detaylı incelenecek ve belki de hedeflenen mikrobiyal yaşamın izlerine ulaşılacak.

Perseverance aracının Mars’ta çektiği ilk fotoğraflar yayınlandı:

NASA’nın bu görev adına açtığı resmi Twitter hesabından yapılan paylaşım; Perseverance tarafından çekilen ilk fotoğrafları içeriyor. Fotoğraflarda görünen bölge, aracın iniş yaptığı Jezero kraterinden geliyor. Perseverance, bu krater üzerinde milyonlarca yıl önce bulunduğundan şüphe edilen gölün zeminini araştıracak. NASA’ya göre eğer Mars’ta yaşamın izlerine rastlamak mümkünse Jezero krateri, bu arayış için en uygun bölgelerin başında geliyor.

Aracın indiği Mars’taki Jezero Krateri’nin Dünya’da bir ikizi var: Salda Gölü

“Türkiye’deki Salda Görlü sayesinde görebileceğimiz konusunda bazı fikirlerimiz var”

NASA’nın inişin gerçekleştiği 19 Şubat 2021 tarihinde paylaştığı bu görselin solunda Burdur’da yer alan Salda Gölü yer alıyor. Sağ tarafta ise Perseverance aracının başarılı bir şekilde iniş yaptığı Mars’ın Jezero Krateri yer alıyor. NASA’ya göre Salda Gölü, coğrafik ve jeolojik yapısı, Mars’taki Jezero Krateri’ne çok benziyor.

Hatta Perseverance aracının gözleri olarak ifade edebileceğimiz kameralar bile NASA çalışanları tarafından Salda Gölü çevresinde yapılan ölçümlerle geliştirildi. Bu sayede araç, Mars’taki krater içerisinden beklenen kaliteye sahip görsel veri elde edebilecek. Ayrıca Jezero Krateri ve çevresinin milyonlarca yıl önce Salda Gölü gibi olduğu ve yaşam barındırdığından şüphe ediliyor.

Mars’a gönderilen araca verilen isim ‘Perseverance’ ne demek?

Türkçe karşılığı “azim, sebat” olan Perseverance, ABD’nin farklı eyaletlerindeki öğrenciler tarafından araca isim olarak önerilen yüzlerce kelimeden sadece biriydi. ABD, Virginia eyaletinde yaşayan ve kampanya sırasında 7. sınıf öğrencisi olan Alexander Mather tarafından önerilen bu isim, finalde yapılan 28.000 kişilik anket sonucunda seçildi. Önerdiği isim oylamayı kazanınca Mather, Temmuz 2020’de fırlatmanın yapıldığı Cape Canaveral Üssü’ne davet edildi, tüm süreci canlı olarak takip etme şansına erişti.

NASA’nın Mars Helikopterinden İlk Veriler Geldi: Her Şey Beklendiği Gibi Gidiyor

NASA’nın Perseverance uzay aracı bünyesinde Mars’a gönderdiği Ingenuity helikopteri, Dünya’ya ilk bilgileri sorunsuz bir şekilde gönderdi. Helikopter ve helikopterin ana istasyonunun sorunsuz bir şekilde çalıştığı belirtildi.

NASA’nın Mars’a ismimizi göndermemizi sağladığı, ülkemizden de 2,5 milyon kişinin adını yazdırdığı Perseverance uzay aracı, 18 Şubat günü Kızıl Gezegen’e başarıyla iniş yaptı. İki milyonu aşkın insanın takip ettiği canlı yayında uzay aracının inişin hemen ardından çektiği Mars fotoğrafları da inişten birkaç dakika sonra gösterildi.

NASA’nın yeni Mars görevi aynı zamanda Dünya dışındaki gezegenlerdeki çalışmalarımızda da bir ilk olma özelliğini taşıyordu. Perseverance uzay aracı, insanlık tarihinde ilk kez Mars’a bir helikopter taşımamıza aracılık etti. Ingenuity adı verilen bu helikopterden ilk veriler de alınmaya başladı.

Her şey olması gerektiği gibi ilerliyor:

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndaki görev kontrol merkezinde yetkililer, Mars helikopterinin ilk durum raporunu aldı. Perseverance uzay aracına bağlı olarak Mars’a inen Ingenuity, Mars Reconnaissance Orbiter sondası aracılığıyla bağlantı kurdu. 30 ila 60 gün boyunca Perseverance’a bağlı kalacak helikopter ve yine uzay aracında bulunan ana istasyonunun beklendiği şekilde çalıştığı açıklandı.

Farklı bir gezegendeki ilk helikopter:

Görevin şu ana kadar sorunsuz bir şekilde ilerlediğini gösteren yeni verilerin de gelmesiyle ikinci hedef de açıklandı. Ingenuity Mars Helikopteri operasyonlarının başkanı Tim Canham, dün yaptığı açıklamada helikopterin bataryalarını doldurmaya başlayacaklarını duyurdu.

Ancak helikopterin bataryası tek bir seferde doldurulmayacak. Ekip, bataryayı en başta bir saatliğine şarj ederek %30 şarj seviyesine ulaştıracak. Birkaç gün aradan sonra batarya yeniden şarj edilecek ve şarj seviyesi %35’e çıkarılacak. Ardından haftalık planlanan şarj seanslarıyla helikopterin bataryası doldurulacak.

Ingenuity, Perseverance uzay aracından ayrıldıktan sonra helikopterde 30 Mars günü (31 Dünya günü) deneysel test uçuşu penceresi olacak. Helikopter, Mars’ın -90 derece sıcaklığa kadar düşen soğuk gecelerinden canlı çıkmayı başarırsa ekip, ilk kez başka bir gezegende helikopter uçurmaya başlayacak. Perseverance’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda da görevin bu kısmı uzay aracının ağzından özetlendi:

 

Kaynak: WEBTEKNO

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.