Dünyanın En Büyük Savaş Gemileri
1) Gerald R. Ford Sınıfı, ABD
Dünyanın en büyük uçak gemisi ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait Gerald R. Ford Sınıfı muharebe gemisidir. Bu sınıftaki ilk gemi olan USS Gerald R. Ford, 2017 Mayıs’ında hizmete alındı. 2020 yılında göreve başlayan Gerald R. Ford’un tam yük deplasmanı 100,000 ton ve uçuş güvertesi 78 metre uzunluğunda. Gemi 4 bin 539 mürettebat ve 75 uçak barındırabiliyor.
USS Gerald R. Ford, iki adet Bechtel A1B nükleer reaktöründen güç alıyor. Reaktörler toplamda 600 MW enerji üretiyor.
2) Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi
Gerald R. Dünyanın en büyük uçak gemisi unvanı ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait Gerald R. Ford Sınıfı muharebe gemisinde bulunuyor.
Nimitz Sınıfı uçak gemisi Dünyanın en büyük savaş gemisidir. 332 metre uzunluğu, 41 metre genişliği ve 18.210 m²’lik uçuş güvertesine sahiptir. ABD Donanmasında aktif hizmet veren 10 adet Nimitz Sınıfı uçak gemisi bulunmaktadır.
İki adet A4W nükleer reaktörü, bu devlere 260.000 beygir gücüyle 30 knot (55 km/saat) hızında seyir kabiliyeti sağlıyor. Ayrıca yakıt ikmali gerekmeden 20 yıldan fazla süre güç üretebiliyor.
Uçak Gemisine Sahip Ülkeler – Ucaklar.org ✈️ Havacılık ve Uçaklar Hakkında Herşey
3) Kuznetsov Sınıfı Uçak Gemisi
INS Vikramaditya gibi, Liaoning de aslen bir Sovyet gemisiydi. SSCB, 1985 yılında Kuznetsov-Sınıfı uçak gemisini inşa etmeye başladı. Ancak 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması, gemi inşaatının da durmasına neden oldu. Nihayetinde Çinli bir şirket, 1998 yılında gemiyi Ukrayna’dan satın aldı. Gemi konstrüksiyonunun tamamlanıp Çin Ordusunda göreve başlamasıysa ancak 2012 yılında gerçekleşti.
Liaoning’in yapımının başlaması ile işletmeye alınması arasında geçen toplam süre 27 yıl olarak kayıtlara geçti. Herhangi bir uçak gemisi için en uzun yapım süresi rekorunu da elinde tutuyor. 305 metre uzunluğundaki Liaoning, dünyanın en büyük savaş gemileri arasındadır. Ayrıca dünyanın en güçlü donanmalarında 2. sırada yer alan Çin filosundaki ilk uçak gemisidir.
4) Kiev Sınıfı Uçak Gemisi (Vikramaditya)
2004 yılında Hindistan, Rusya tarafından hizmet dışı bırakılan 4 Kiev Sınıfı gemiden birini satın aldı. Diğer Kiev Sınıfı 3 gemi emekliye ayrılırken günümüzde aktif olan tek gemi de budur. Aslında Rusya Hindistan’a gemiyi ücretsiz verdi. Ancak Hindistan, Rusya’ya gemiyi modernize etmesi, uçak ve silahlarla donatması için ödeme yaptı. 2013’te yenilemeler ve deniz testleri tamamlanan gemi tekrar hizmete girdi.
Çoğu NATO uçak gemisinden farklı olarak, Kiev sınıfı hem bir kruvazör hem de bir uçak gemisinin birleşimidir. Yani uçak taşıma kapasitesine sahip bir savaş gemisi. Tasarımı sebebiyle ön güvertesinde karadan havaya ve karadan karaya füze silahları yer alır. Bu sayede Kiev Sınıfı savaş gemileri, deniz havacılığını ve denizaltıları destekleyen görevlerde yer alır. Aynı zamanda denizaltılara, savaş gemilerine ve hava tehditlerine karşı savaşa girme yeteneği de mevcut.
Modernizasyonla birlikte, gemi boyutları Kiev-Sınıfı’nın standardı olan 273 metreden 283 metreye yükseldi. Vikramaditya Hindistan Donanması’ndaki iki uçak gemisinden biridir. 36 uçak, 110 subay ve 1.500 denizciden oluşan bir mürettebat taşıma kapasitesine sahiptir.
5) Clemenceau Sınıfı Savaş Gemisi
Başlangıçta Foch olarak adlandırılan Clemenceau Sınıfı uçak gemisi, 1963 yılında hizmete girdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fransa tarafından tasarlanan ilk uçak gemisidir. 2000 yılında Brezilya’ya satılan, adı Sao Paulo olarak değiştirilen 264 metrelik bu gemi, Brezilya Donanması’nın amiral gemisi oldu.
Dünyanın en büyük savaş gemileri arasında yer alan Clemenceau Sınıfı, 22 jet, 17 helikopter olmak üzere toplam 39 hava aracı taşıma kapasitesine sahip. Üzerindeki iniş pisti ise 165 metre uzunluk ve 29 metre genişlikte. Gemide 1.274 personel, 64 subay ve ilave 582 havacı için yeterli oda bulunmakta. 6 kazan ve 4 buhar türbini ile toplamda 32 knot (59 km/saat) hıza ulaşıyor.
Fransa’dan satın alındığından bu yana, Sao Paulo, çok sayıda iyileştirme ve onarımlardan geçti. Nihayetinde Brezilya Donanması, yüksek bakım maliyeti nedeniyle Sao Paulo’yu hizmet dışı bırakma kararı aldı. 2005 yılında söküm işlemleri için Hindistan’a bırakıldı. Burada gemideki zehirli atıkların yönetimi için yeterli tesislerin olmaması sebebiyle gemi İngiltere’ye gönderildi. Nihayetinde 2010 yılında ise sökümü tamamlandı.
6) Charles De Gaulle Sınıfı Uçak Gemisi
harles de Gaulle, Fransız Donanmasının amiral gemisidir. 2001 yılında hizmete giren gemi, Fransızların onuncu uçak gemisidir. Aynı zamanda Birleşik Devletler Donanması dışında tamamlanan, nükleer güçle çalışan tek gemi olma özelliğine sahiptir. Adını Fransız devlet adamı ve general Charles de Gaulle’den almıştır.
2001 yılında hizmete giren Charles De Gaulle, Fransız Donanması’na hizmet veren tek uçak gemisidir. CDG ayrıca Batı Avrupa’daki en büyük savaş gemisi ve nükleer enerjiyle çalışan ilk Fransız taşıyıcı olma özelliğini de elinde bulunduruyor.
261 metre uzunluğu, 165 metrelik uçuş güvertesiyle 40 uçak ve 1950 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. İki K15 basınçlı su reaktörü (nükleer), iki buhar türbini ve dört dizel-elektrik türbiniyle 27 knot (50km/saat) hıza sahiptir.
2017 yılında 18 aylık bir onarım ve yükseltme sürecine giren CDG 2018 yılında tekrar hizmete girmiştir. Nükleer reaktöre yakıt ikmali yapılan geminin taşıdığı Rafale avcı uçaklarıyla daha iyi iletişim kurması için savaş sistemleri de güncellendi.
7) America Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi
Dünyanın en büyük savaş gemileri arasında yer alan 257 metre uzunluğundaki America Sınıfı, Wasp ile hemen hemen aynı boyuttadır. Ancak daha büyük uçakları barındırmak için daha fazla güverte alanına sahiptir. Gemilerin genişliğinin 32 m’ye ayarlanma sebebi ise bu sınıfın Panama Kanalı’ndan geçme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.
Birleşik Devletler Donanması filosunda bu yeni nesil amfibi hücum gemilerinden 2 adet bulunuyor. 3.’sü olan Bougainville‘nin ise yapımı devam ediyor. İlk iki gemiye kıyasla Bougainville’nin kıç tarafında havuzlu güverte olması tasarlanıyor. Böylelikle Tarawa ve Wasp Sınıflarındaki gibi çıkarma gemileri için gerekli olan güverte eklenmiş olacak. Tabi ki bu hava araçlarını taşımak için daha az alan anlamına geliyor.
2014 ve 2020 yıllarında göreve başlayan gemiler Wasp-Sınıfı’ndan daha büyük uçaklar, tanklar ve kara araçlarını taşıma kabiliyetine sahiptir. America Sınıfı’nda 1.687 deniz piyadesi, 994 mürettebat ve 65 subay görev alır.
America Sınıfı amfibi hücum gemileri, hibrit-elektrik tahrik sistemi ile tasarlanmıştır. Gemiler, yüksek hızlar için gaz türbinlerini, gerektiğinde ise dizel-elektrik motorlarını kullanma seçeneğine sahiptir. 2 gaz türbini ve 2 yardımcı tahrik motoruyla çalışan gemi, 20 knot (37 km/saat) hıza sahiptir.
8) Wasp Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi
1989 ve 2009 yılları arasında 8 adet Wasp Sınıfı amfibi savaş gemisi hizmete girdi. Bunlardan 7 tanesi hala aktif olarak görev yapmaktadır. Diğer amfibi hücum gemileri gibi, düşman sahiline çıkarma yapma, kara kuvvetlerini yerleştirme ve çatışma sırasında destek sağlamak gibi görevleri vardır.
257 metrelik bir Wasp, tanklarla birlikte, hafif zırhlı araçları, amfibi saldırı araçları, hafif saldırı uçaklarını, helikopterleri, ofansif amaçlı saldırı silahlarını ve destek malzemelerini taşıma kapasitesine sahiptir. Buna ilaveten 1 adet Deniz Piyadesi Seferi Birliği Wasp sınıfı gemilerde görev yapar. Gemide, 2.860 m² kargo ve bahsettiğimiz araçlar için de 1.858 m² güverte/güverte altı alan mevcuttur.
Ayrıca her Wasp Sınıfı gemide 6 ameliyathaneli, 64 yataklı hastane bulunmaktadır. 2 buharlı türbin ve 2 elektrikli türbini, gemiye 22 knot’luk (41 km/saat) seyir hızı sağlamaktadır.
*Deniz Piyadesi Seferi Birliği (MEU): Birleşik Devletler Filo Deniz Kuvvetleri’ndeki en küçük hava-kara görev kuvvetleridir. Birlik gücü yaklaşık 2.200 (barış zamanı) personelden oluşur ve genellikle bir albay tarafından komuta edilir.
9) Kirov Sınıfı Kruvazör
1. ve 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde aktif görevini sürdüren tek muharebe kruvazörü Osmanlı İmparatorluğuna satıldıktan sonra “Yavuz Sultan Selim” ismini alan SMS Goeben‘dir. TCG Yavuz‘un parçalanmasından sonra ise yalnızca Sovyet Donanması’na ait “Kirov” Sınıfı gemiler muharebe kruvazörü olarak tanımlanmıştır.
10) Izumo Sınıfı Destroyer
Japonya Deniz Savunma Kuvvetleri Kaga ile birlikte dünyadaki en büyük savaş gemilerinden ikisine sahiptir. Izumo Class ise İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Japon filosundaki en büyük askeri gemidir. 248 metrelik uzunluğuna rağmen, Izumo Sınıfı bir savunma gemisidir. Resmi olarak çok amaçlı destroyer olarak tanımlanmıştır. Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası barışçıl anayasası nedeniyle sadece denizaltı ve gemi karşıtı silahlara sahiptir. Yakın hava savunma sistemi olarak 3 adet Phalanx ve 2 adet *RAM‘e sahiptir. Herhangi bir saldırı silahı (ofansif amaçlı) bulunmamaktadır.
Geminin gücü uçak kapasitesinde yatmaktadır. Izumo 28 adede kadar uçak taşıyabilir. Ayrıca eş zamanlı olarak beş helikopterin iniş-kalkış yapabileceği platforma sahiptir. İlaveten 50 araca kadar kapasiteli kargo alanı mevcuttur. Standart olarak 19,5 ton, ful yükte ise 27 ton ağırlığa sahiptir. 112.000 beygir gücü kapasiteli dört adet gaz türbiniyle 30 knot (55,5 km/saat) hıza ulaşma yeteneğine sahiptir.