ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

Hususi Pilot Lisansı (PPL)

0 21

PPL Eğitimi havacılık sektörüne pilot olarak adım atmak isteyen herkesin önüne çıkan ilk terimlerden biridir. 

PPL Nedir?

Peki pilotluk eğitiminin ilk basamağı olarak önümüze çıkan PPL ne demek? Private Pilot License yani Hususi Pilot Lisansı teriminin İngilizce kısaltılmış halidir.

Hususi pilot lisansı nedir? Hususi Pilot nedir?

Hususi pilot lisansı, ticari maksatlı olmamak koşuluyla uçak kullanma yetkisi sağlayan pilot lisansının adıdır. Bu pilot lisansına sahip kişiye de hususi pilot denilir. 
 
Private Pilot License kelimelerinin kısaltması olan bu pilot lisansına sahip olan pilotlar ticari olmayan uçuşlarda sorumlu pilot olarak uçabilirler. Bu pilot lisansı ile kullanabileceğiniz uçak tip ve modelleri pilot lisansınızda da belirtilmektedir. Genel olarak bu pilot Lisansı ile azami kalkış ağırlığı 5.700 kg olan uçaklar ile uçabilirsiniz. Uygulama detayları ülkelerin yetkili sivil havacılık otoritelerince farklılık gösterse de pilot lisansı gereklilikleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından belirlenmektedir.

Hususi Pilot Lisansı Ne İşe Yarar?

Bu pilot lisansı ile ticari maksatlı uçamasanız da alternatif bir takım iş olanakları mevcuttur. Örneğin İnsansız hava aracı pilotu alımlarında PPL Lisansı sahibi olmak tercih sebebi olarak önümüze çıkmaktadır. Ayrıca bu pilot lisansına sahip pilotlar gerekli uçuş saatleri ve eğitimlerini tamamlayarak FI – Flight Instructor yetkisi alabilirler. Bu sayede ATO – Onaylı Eğitim Organizasyonlarında FI olarak çalışabilirsiniz.
 
PPL lisansı nasıl alınır diye merak edenler için kısaca özetlemeye çalışalım. Bu pilot lisansını alabilmek için öncelikle SHGM – Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirilmiş bir ATO’ya kaydolarak gerekli teori eğitimlerini tamamlamalısınız. Sonrasında ise pratik eğitimi tamamlayıp Check-Ride sonrasında bu pilot lisansına sahip olabilirsiniz. Hususi Pilot Lisansı fiyat konusuna gelindiğinde ise ticari pilotluk eğitim modüllerinin ilk basamağı olan bu bölüm ortalama 9.000 Euro civarındadır.

PPL Eğitimi Kapsamı Nedir?

Bu eğitim diğer eğitim modüllerine nazaran daha kısa ve az detaya sahip görünse de esasında pilotluk kariyeri yolculuğunuzun en önemli basamağıdır. Bu aşamada uçaklar ve pilotajla ilgili temel bilgileri edinmenin yanında pilotluk becerilerinizi de geliştiriyor olacaksınız. Pilotaj eğitiminizin sonraki aşamalarında ise bu bölümde aldığınız eğitimin üzerine pilotluk becerilerinizi geliştirmeye devam ediyor olacaksınız.
 
Bu denli büyük bir öneme sahip olan bu eğitim kendi içerisinde teorik, pratik eğitimi ve Check-Ride aşamalarını barındırır. Teori aşamasında 9 Teori dersinden eğitim verilmektedir. Pratik eğitim aşamasında ise toplamda 45 saatlik bir uçuş eğitimi bulunmaktadır.

PPL Teori Eğitimi

Bu eğitimin teorik bölümünde toplam 9 dersten eğitim sunulmaktadır. Eğitimlerin bir bölümü uzaktan eğitim sistemi ile sunulabildiği gibi tamamı yüz yüze de olabilir. Eğitimler tamamlandıktan sonra SHGM tarafından yayınlanan sınav takvimine göre sınav başvurusu yaparak teori sınavlarında başarılı olmalısınız. Bu eğitimin teori derslerini aşağıda görüntüleyebilirsiniz.
  • 010 Hava Hukuku – Air Law
  • 020 Uçak Genel Bilgisi – Aircraft General Knowledge
  • 030 Uçuş Performansı ve Planlama – Flight Performance and Planning
  • 040 İnsan Performansı ve Limitleri – Human Performance
  • 050 Meteoroloji – Meteorology
  • 060 Seyrüsefer – Navigation
  • 070 İşletme Prosedürleri – Operational Procedures
  • 080 Uçuş Prensipleri – Principles of Flight
  • 090 Haberleşme Usulleri – Communication
Private Pilot License teori eğitimini tamamladıktan sonra SHGM tarafından yayınlanan PPL sınav tarihleri takip edilerek sınavlara katılıp başarılı olunması gerekmektedir. Teori sınavlarına hazırlanırken PPL soru bankası ,Sınav hazırlık sistemleri gibi kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Bu eğitim aşamasının ilk bölümü olan teori kısmını eğitim tamamladıktan sonra en fazla 4 defa sınava katılarak 18 ay içerisinde tamamlamalısınız.

PPL Uçuş Eğitimi Aşaması

Bu eğitimin ikinci bölümü olan pratik eğitim en az 45 saatlik eğitim süresini kapsar. Burada en az 45 saat denilmesinin sebebi bu eğitim içerisinde bulunan ilerleme kontrollerinde başarısız olunması durumunda ilave eğitim yapılması gerekebilir. Ayrıca SHGM tarafından onaylanmış eğitim programı içerisinde yetki alan ATO – Onaylı Eğitim Organizasyonları bu eğitimin 5 saatlik bölümünü simülatör ile gerçekleştirebilirler.
 
Pratik eğitimi tamamlandıktan sonra SHGM tarafından gerçekleştirilecek Check-Ride için randevu almalısınız. Bu aşamayı da başarı ile tamamladıktan sonra bu pilot lisansına sahip olabilirsiniz.

PPL Lisansı Gereklilikleri

Hususi pilot lisansı almak için yapılacak müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır:

  • En az 17 yaşında olmak
  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak
  • Genel Müdürlüğümüz tarafından veya Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1inci veya 2nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak
  • SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak
  • Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş eğitiminin tamamlanmasından sonra 6 ay içinde girilecek yetenek testinde başarılı olmak
  • Gece uçuşu yetkisi isteniyorsa gerekli eğitimleri almış olmak
  • Yönetmeliklerde belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

Hususi Pilot Lisansı (PPL) İmtiyazları
Hususi pilot lisansına sahip bir pilotun imtiyazı; lisansında mevcut sınıf ve tipte, ticari olmayan bir uçuşta, herhangi bir gelir elde etmeksizin, sorumlu pilot veya ikinci pilot olarak uçmaktır. Teorik Bilgi Eğitimi
PPL(A) adayı yetkili bir uçuş eğitim organizasyonunda veya tescilli kuruluşta onaylı bir kursta teorik bilgi eğitimini tamamlamalıdır. Sınavlar
Pilot adayları, PPL(A) teorik bilgi sınavlarını, ilk sınava girdiği tarihin ay sonundan itibaren hesaplanmak üzere 18 aylık sürede tamamlamalıdır. Uçuş Eğitimi
Hususi pilot lisansı almak için Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş bir uçuş eğitim organizasyonunda veya tescilli kuruluşta en az 45 saatlik uçuş süresinin tamamlanmış olması gerekir.
Uçuş Eğitimi Maksimum koltuk sayısı 4 kişiyi geçmeyecek tek motorlu uçaklarla yapılır.
Uçuş yetkisi için adayın ilave olarak en az 5 saat gece uçuş süresi bulunmalıdır.
Eğitim sonunda yapılacak olan kontrol uçuşundan başarılı olmalıdır.

web.shgm.gov.tr

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
0
İçerikle ilgili görüşlerinizi yorum alanında paylaşabilirsiniz.x