Ucaklar.org ✈️ Havacılık Sitesi
Ucaklar.org ✈️ Havacılık Sitesi - Uçaklar, Savaş Uçakları, Uçak Kazaları, Pilotlar, Hostesler, Uçak Teknisyenleri, Yer Hizmetleri
0 7

Belçika

Almanya

İsveç

Malta

Avusturya

Yunanistan

İsviçre

Norveç

Çek Cumhuriyeti

Macaristan

Litvanya

Polonya

Danimarka

Hollanda

Letonya

Portekiz

Estonya

İzlanda

Lüksembürg

Slovakya

Finlandiya

İtalya

Lihtenştayn

Slovenya

Fransa

İspanya

Latvia

*Schengen vizesi ile ziyaret edebileceğiniz ve Schengen bölgesinde bulunan ülkeler yukarıdaki gibidir.

Schengen Vizesi, bulunduğunuz ülkedeki elçilik ya da konsolosluklar tarafından sizin Schengen Bölgesini ziyaret etme ve Schengen Bölgesi dahilinde seyahat edebilmeniz için düzenlenen belgedir. Schengen bölgesi, Birleşik Krallık (İngiltere) hariç olmak üzere Avrupa ülkelerinin çoğunluğunu kapsar.

Schengen Bölgesine üye ülkelerde geçerli olan Schengen vizesi alınması halinde geçerliliği olduğu zaman dilimi süresince, Avrupa Birliği Schengen üyeleri ve aynı zamanda EFTA Schengen üyelerine ait tüm Schengen Bölgesinde serbest dolaşım hakkı sağlar.

Schengen Vizesi Fiyat 2020

Vize Türü

12 Yaş Üzeri

6-12 Yaş

0-6 Yaş

Standart Schengen Vizesi
80 Euro Ücretsiz Ücretsiz
Uzun Süreli Vize (90 günden fazla)
116 Euro 116 Euro 116 Euro
İndirimli Ülke Vatandaşı Vizesi
35 Euro 35 Euro Ücretsiz
Eğitim Amaçlı Vize (90 günden az)
Ücretsiz Ücretsiz Ücretsiz
Eğitim Amaçlı Vize (90 günden çok)
50 Euro 50 Euro 50 Euro

*İndirimli Ülkeler: Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan, Ukrayna vatandaşları.

Schengen vize ücreti; vizenin türü, başvuran kişinin yaşı gibi bazı kriterlere göre değişir. Bunun yanında bu vizeye başvuran herkesin ödemesi zorunlu olan sabit miktar yukarıdaki tabloda yer almaktadır.

Schengen vize ücreti kredi kartı ya da nakit olarak ilgili konsoloslukta/elçilikte ödenebilir. Bazı konsolosluklar ödemenin sadece nakit olarak yapılmasına izin verir.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından yapılan görüşmelerin ardından Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vize başvurularında alınan 60 Euro konsolosluk harç ücretinin 2020 yılı ikinci yarısından itibaren 80 Euro'ya çıkarılmasına karar verilmiştir.

Diğer vize çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için ucaklar.org vize çeşitleri sayfamızı ziyaret edin.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar 2020

İlk olarak, hangi Schengen ülkesine gidilecekse o ülke konsolosluğuna şahsi olarak Schengen vize başvurusu yapılarak randevu alınması gerekir.

Schengen vizesi başvuru evrakları:

  • Vize talep formu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaportunuzun ve önceki vizelerinizin tüm kopyalarının gidiş tarihinizden önce en az 3 ay geçerli olması ve pasaportunuzda en az iki boş sayfa bulunması
  • Schengen Bölgesine giriş çıkış ve uçuş bilgilerinin belgeleri ile birlikte bulunduğu seyahat programı
  • Vize harç ücreti
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Otel/konaklama rezervasyonları
  • Schengen bölgesinde planlanan konaklama boyunca yeterli olacak geçim parası kanıtı
  • ile gidenler için tur tarafından verilen belgeler
  • Çalışanlar için iş yerinden alınacak gelir belgeleri ile SGK hizmet döküm evrakları ve gidilecek olan ülkeden gönderilen davetiye yazısı

Başvuru sonucu genel olarak bir hafta içinde olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlanır. Olumlu sonuçlanması durumunda ilgili konsolosluğa gidilerek gerekli evrakların alınması gerekir.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi alan bir kişi tüm Schengen ülkelerine seyahat edebilir ancak vize başvurusu yaparken nereden başvuru yapıldığı önemli bir husustur.

Bu anlamda başvuru yaparken bilinmesi gerekenler şunlardır:

  1. Seyahat hangi Schengen ülkesine yapılacaksa vize başvurusunun o ülkenin ilgili elçiliğine/konsolosluğuna yapılması gerekir.
  2. Birden fazla Schengen ülkesini seyahat edilecekse asıl varış yeri olacak, seyahat sıında en çok ikamet edilecek ülkenin elçiliğine/konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulmalıdır.
  3. Birden çok Schengen ülkesine rastgele bir seyahat gerçekleşecekse, uçuş seyahat programına göre girilecek ilk Schengen ülkesinin elçiliğine/konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulmalıdır.

Schengen vizesi alma konusunda tüm detaylar için ucaklar.org Schengen vizesi nasıl alınır sayfamızı ziyaret edin. 

Schengen Vizesi Türleri

Seyahatin amacına bağlı olarak düzenlenen 3 Schengen Vizesi türü vardır.

Transit(A Tipi) Vize

A tipi Schengen vizesi, farklı bir ülkeye o ülkeden aktarmalı gidileceği durumda alınması gereken transit vizedir. Örneğin; Fransa aktarmalı İngiltere'ye gidilmesi durumunda Fransa'dan a tipi transit Schengen vizesi alınması gerekir.

Tek Tip Schengen Vizesi (USV)

Schengen Bölgesi'ne üye ülkelerinden birinin giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne kadar süreyle istenilen ve bölgeye geçme veya orada ikamet etmeye yarayan vize türüdür.

Sınırlı Bölgesel Schengen Vizesi (LTV)

Sadece vizeyi düzenleyen Schengen Ülkesine veya bazı durumlarda vizeye başvururken özel olarak belirtilen Schengen ülkelerine seyahat etmeye yarayan vize türüdür.

Klasik Turist Vizesi (C Tipi Vize)

Schengen ülkelerinden birine turistik amaçlı gidilmesi durumunda alınan vize tipidir. İş seyahati ya da turistik amaçlı gidilmesi durumunda alınan c tipi vizede kalış günü en fazla 90 gündür.

Ulusal Schengen Vizesi (D Tipi Vize)

Schengen ülkelerinden birinde okuyacak, çalışacak veya kalıcı olarak ikamet edecek belirli kişilere verilen vize türüdür.

Schengen Vizesi İsteyen Ülkeler

Normal bir umuma mahsus pasaportu bulunan bir Türk vatandaşının, Avrupa ülkelerinin pek çoğuna seyahat edebilmesi için Schengen vizesi alması gerekir.

Günümüzde seyahat etmek için Schengen vize başvurusu yapılması gereken ülkeler arasında; Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İspanya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İzlanda, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Liechtenstein, Letonya, Malta, Litvanya, Hollanda, Avusturya, Norveç, Polonya, Portekiz, İsviçre, İşveç, Slovenya, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti bulunur.

Pasaport işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız ucaklar.org Pasaport sayfamızı ziyaret edin.

Schengen ülkeleri olan Hollanda, Yunanistan ve Fransa vizeleri hakkında detaylı bilgi için Hollanda vizesi, Yunanistan vizesi ve Fransa vizesi sayfamızı ziyaret edin.

Schengen Vizesi Verme Yetkisine Sahip Olmayan Ükeler

Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Vatikan, San Marino, Monaka Schengen vizesi vermeye yetkili değildir. Ancak Schengen vizesine sahip kişiler bu ülkeleri ziyaret edebilir.

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen vizesi sonuçlanma süresi ortalama 15 gün olmakla birlikte genel olarak 4 ila 20 iş günü arasında tamamlanır. Vize başvurusunu son zamana bırakmamak seyahatten önce bir mağduriyet yaşamamak adına önemlidir. Bu anlamda seyahatten en az 1 ay önce vize başvuru sürecini başlatmak yeterli olacaktır.

Vize ile Schengen Bölgesinde Ne Kadar Süre Kalınabilir?

Düzenlenen vize türüne göre seyahatin Schengen uygulanan farklı kısıtlamalar bulunur. Ancak, verilen en yaygın vize türü ile giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne kalınabilir.

Kaynak

 

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin