CPL – Commercial Pilot License bir uçucu personel lisans çeşidi olup Ticari pilot lisansı anlamına gelmektedir.
Uçucu personel lisans türleri LAPL, PPL, CPL, ATPL, MPL şeklinde sıralanabilir. Bu lisans türlerinin, sahiplerine sunduğu yetkiler farklıdır. Örneğin LAPL ile sadece Ultra Light kategori uçakları kullanabilirsiniz. Bu sebeple commercial pilot ne demek daha iyi anlamak için öncelikle uçucu personel lisans türlerini sıraladıktan sonra CPL yani ticari pilot lisansı ayrıcalıklarını inceleyelim.
Pilot Lisansları Nelerdir?
ICAO – International Civil Aviation Authority dokümanına göre uçucu personel lisansları şunlardır;
- SPL – Student Pilot License
- GPL – Glider Pilot License
- LAPL – Light Aircraft Pilot License
- PPL – Private Pilot License
- CPL – Commercial Pilot License
- ATPL – Airline Transport Pilot License
- MPL – Multi-Crew Pilot License
CPL Lisansı Nedir?
CPL lisansı bir lisans çeşidi olup lisans sahibi uçucu personele ticari maksatlı uçuş yapma imkanı tanır.
CPL Lisansı Ne İşe Yarar?
CPL, bir anlamda ticari pilot sertifikası olarak anılabilir. CPL – Commercial Pilot License – Ticari Lisans sahibi uçucu personeller, Hususi Lisans sahiplerinden farklı olarak gerçekleştirdikleri uçuş karşılığında kazanç elde edebilirler.
Ticari kazanç sağlayarak uçuş yapma imkanı sağlayan CPL yetkisi almak için gerekli ticari pilot eğitimi süresi CPL eğitimi için seçilen alternatife göre değişecektir.
CPL Lisansı Nasıl Alınır?
Ticari pilot lisansı nasıl alınır sorusunun esasında tek bir cevabı yoktur. CPL uçuş eğitimi ne kadar süreceği de planladığınız uçuş eğitim yöntemine göre değişiklik gösterir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen uçuş okulları vasıtasıyla uçuş eğitimi almayı planlarsanız bu süre 12 – 18 ay arasıdır. Uçuş okullarına giderek uçuş eğitimi almak isterseniz ödemeniz gerekecek ticari pilot lisansı ücretleri 60.000 – 90.000 Euro arasında değişmektedir. (ortalama 2024 fiyatı)
Ticari pilot nasıl olunur diye merak edenler için bir diğer alternatifte YÖK tarafından yetkilendirilmiş Üniversitelerin 4 yıllık pilotaj bölümüne başvurmak olacaktır. Bu üniversitelerin bir kısmı özel üniversite olup akademik eğitim için de ücret ödemeniz gereklidir. Ayrıca uçuş eğitimi kapsamında CPL Lisansı ücreti ödemeniz gereklidir. Bu seçeneği tercih etmeniz durumunda eğitim 4 yıl sürmektedir.
CPL nasıl alınır sorusunun bir diğer cevabı ise havayolu şirketlerinin uçuş eğitim akademileridir. Bu akademilerin başvuru koşulları ve ödenecek ticari pilot lisansı fiyatı farklıdır. Havayolu şirketlerinin uçuş akademilerine kabul edilmeniz durumunda uçuş eğitimi için ilk etapta bir ücret ödememektesiniz. Ancak havayolu şirketleri ile eğitim başlangıcında yaklaşık 120.000 Euro değerinde uzun dönemli borçlanma sözleşmesi imzalıyorsunuz. Borç ödemesi ise ilgili havayolu şirketinde çalışmaya başladığınızda maaşınızdan kesilerek yapılıyor. Uçuş eğitimine havayolu şirketlerinin uçuş akademilerinde başlamanız durumunda yaklaşık 24 ay sürede havayolu şirketlerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Ticari Havayolu Pilotu Şartları
Profesyonel ticari pilotluk kariyeri yapmayı düşünen uçucu personel adaylarının uçuş eğitimi almak için önünde birden fazla seçenek olmasının yanında yolcu uçağı pilotu nasıl olunur diye araştıran kişilerin önüne uçuş eğitimi haricinde birtakım gereklilikler de çıkmaktadır.
Havayollarına iş başvurusunda bulunduğunuzda, ticari lisans sahibi ve minimum 6 ay geçerlilik süresi olan çok motorlu uçak aletli uçuş yetkiniz olmanız gereklidir. Bunun yanında ilgili havayolu şirketinin tercihine göre İngilizce yeterliliğinizi belgeleyen IETLS veya TOEFL notunuz olmalıdır. Ayrıca adli sicil kaydınızın da olmaması gereklidir.
Havayolu şirketlerinde iş başvurusu yapabilmeniz için bir diğer gereklilik ise geçerli Medical Class 1 sağlık sertifikanız olmasıdır. Medical Class 1 sağlık sertifikası alabilmeniz için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşlarında muayene olmanız gereklidir.
Ticari Havayolu Pilotu Sağlık Şartları Nelerdir?
Havayolu pilotluğu hayali kuran kişilerin en çok merak ettiği hususlardan biride ticari havayolu pilotu şartları göz sağlığı kriterleridir. Gözlük kullanmak havayolları bünyesinde istihdam edilen uçucu personel için bir engel oluşturmamaktadır. Ancak sağlık sertifikası alırken yanınızda bulundurduğunuz numaralı gözlük veya lensinizi uçuşunuz esnasında da yanınızda bulundurmalısınız.