ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

ANKA-3 İlk Kez Görüntülendi

0 57.394

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) geliştirdiği ANKA-3 MİUS’un ilk kez fotoğrafını paylaştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin görüntüsü ilk kez paylaşıldı.

ANKA 3 MİUS’un 2023’ün ilk yarısında uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor.

ANKA İHA platformu üzerinde geliştirilen jet motorlu İHA’nın saatte yaklaşık 800 km hıza ve takriben 7 tona varan kalkış ağırlığına sahip olması bekleniliyor.

İHA’nın radarda görünmeyen kuyruksuz tasarımıyla keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerini yerine getirecek. Havadan karaya kullanılan birçok farklı mühimmat ile taarruz yapabilecek ve hava-hava mühimmatları ile de havadaki düşman araçları düşürme kapasitesine sahip olacak.


ANKA-3’ün Özellikleri

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen delta kanatlı, jet motorlu, Muharip İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 (MİUS)’un görüntüleri paylaşıldı.

İlk kez 18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkartılması beklenen ANKA-3’ün 2023 Nisan gibi motor çalıştırarak taksiye başlaması ve yıl ortasında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

Yaklaşık 0.7 mach (800 km/s) hıza ve 7 tona varan kalkış ağırlığına, kanat altı silah istasyonlarıyla yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan ANKA-3, Türkiye’nin yeni nesil insansız hava araçlarında geldiği yeri göstermesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olacak.

ANKA-3 ile keşif, gözetleme ve istihbarat toplanması, milli mühimmatlarla havadan karaya taarruz, hava-hava mühimmatları ile de düşman helikopter, uçak ve İHA’larını avlaması, düşük radar iziyle (stealth ucav) düşman radar ve hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi görevlerinde yer alabilecektir.

ANKA-3 MİUS’un görev tanımlarında hava-yer, SEAD-DEAD (Hava Savunnma Sistemlerinin Bastırılması-Yok Edilmesi), İGK (İstihbarat-Keşif-Gözlem) ve Elektronik Harp gibi görevler yer alıyor. ANKA-3’e ilişkin görsellerde iç silah istasyonlarının yanında muadillerinden farklı olarak dış silah istasyonları da opsiyon olarak yer alıyor. Dış silah istasyonlarında TEBER-82 ve TEBER-81 güdüm kitli genel maksat bombaları göze çarpmakta. 7 ton sınıfında olacak ANKA-3’te ilk etapta AI-322 veya muadili bir turbofan motorun kullanılacağı değerlendirilebilir.

Yüksek yük taşıma kapasitesi ve kuyruksuz yapının sağladığı düşük radar izi gibi detaylar göz önüne alındığında ANKA-3 MİUS’un Bayraktar KIZILELMA’nın yanında yer alacak hava-yer odaklı bir derin taarruz platformu olacağı değerlendirilebilir. Dikkat çeken bir diğer husus ise ANKA-3’ün sınıfını belirtmek maksadıyla MİUS ibaresinin yer almasıdır. Bu açıdan MİUS, SİHA ve TİHA gibi Türkçe sınıflandırmaların devamı olarak da ele alınabilir.

ANKA-3 MİUS Özellikleri

  • Jet Motorlu
  • 7 ton Ağırlığında
  • 0.7 Mach (800 km/s) Hızında
  • Düşük Radar İzine Sahip
  • Hava-Yer, Hava Hava Görevleri İcra Edebilme

Anka

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
0
İçerikle ilgili görüşlerinizi yorum alanında paylaşabilirsiniz.x