ucaklar.org | Havacılık Sitesi
ucaklar.org | Havacılık Sitesi - Havacılık Hakkında Herşey

Havacılık Hakkında Bilinen Yanlışlar

2 92

Uçak Kapıları, Uçuş Sırasında Açılabilir

Yanlış. Kapların tasarımı ve uçağın içi ile dışarısı arasındaki basınç farkı, bunu imkansız hale getirir. Kapıya çok güçlü bir basınç etki etmektedir.

Uçak Motorlarını Çalıştırmak Için Anahtara Ihtiyaç Vardır

Yanlış. Pilot, kokpitteki ilgili “start” düğmesine basarak motorları çalıştırır.

Pilot Koltuklarının Altında Birer Paraşüt Vardır

Yanlış. Koltukların altında paraşüt bulunmaz.

Uçakların Kornası Yoktur

Yanlış. Uçakların, gerektiğinde havalimanı yer personelini ikaz etmeye yarayan bir sesli uyarı sistemi vardır.

Kabin Memurlarının Görevi, Yolculara Yemek ikramı Yapmaktır

Yanlış. Kabin memurlarının aslî görevi, bir acil durum anında, uçağın güvenli bir biçimde tahliyesini sağlamaktır.

Kabin Memurları, Uçuşta Huzursuzluk Çıkaran Yolcuya Bir Şey Yapamaz

Yanlış. Kabin memurları, kaptan pilotun talimatı çerçevesinde, huzursuzluk çıkaran yolcuyu kelepçeleyip zapturapt altına alabilir.

Uçaklarda 13. Koltuk Yoktur

Yanlış. Batı toplumlarında uğursuz kabul edildiğinden, havayolu şirketlerinin çok büyük bölümü için bu geçerli olsa da, tamamen doğru değildir. Örneğin, THY uçaklarında 13. sıra bulunur.

Uçuşta Içilen Alkollü Içeceklerin Etkisi Daha Hafif Olur

Yanlış. Tam aksine; kabin içerisindeki kuru hava, düşük basınç ve seyahatin getirdiği yorgunluk sebebiyle, içilen alkollü içeceklerin etkisi daha fazla olur. Uçakta, daha kısa sürede sarhoş olmak mümkündür.

Tüm Hava Trafik Kontrol Memurları En Az 5 Farklı Dil Konuşmak Zorundadır

Yanlış. Hava trafik kontrol memurlarının bu kadar farklı dili bilmesine gerek yoktur. Memurlar pilotlarla, “radiotelephony” adı verilen özel dil kuralları çerçevesinde iletişim kurarlar.

Uçuş Esnasında Dışkılar Dışarı Boşaltılır.

Sifona basıldığında ya da kabin ekibi mutfakta lavaboları kullandıktan sonra, uçakta oluşan tüm atıklar, atık sistemine ait olan çeşitli borular yardımı ile uçağın arka bölmesinde bulunan ve paslanmaz çelikten imal edilen atık tanklarına saniyeler içerisinde gönderiliyor. Atık tanklarının da bakımı belirli periyotlarda yapılıyor. Filtreler uçakların rutin bakımları sırasında değiştiriliyor.

Atık tankları, sefer tamamlandıktan sonra, diğer sefere hazırlık yapılırken özel bir ekip tarafından başka bir vakum sistemi kullanılarak tahliye ediliyor. Havalimanında bu iş için özelleşmiş honey truck olarak adlandırılan araçlar uçağın altına yanaşıyor. Atık su tahliye sisteminin, gövdenin altında bulunan vanasına, tahliye aparatı manuel olarak bağlanıyor ve işlem başlıyor. Yaklaşık 10 dakika süren atık tahliye işleminin ardından elde edilen atıklar ise şehrin kanalizasyon sistemine karıştırılıyor.

Bir Kaza Anında Kurtulmak Mümkün Değildir.

San Francisco Boeing 777 uçak kazasında, 307 yolcudan 304’ü kurtuldu. BBC’nin yaptığı güvenli ulaşım araştırmasına göre en güvenli seyahat aracı uçak çıktı. Çünkü 2011’de ticari uçuşlardaki toplam 2.84 milyar yolcunun sadece 373’ü bir kazada hayatını kaybetti. Buna göre uçakla seyahatte ölme riski 7.6 milyonda bir olarak verildi.

Uçaklarda Neden Kül tablası Var

Uçaklarda sigara içmek yasak. Ancak tuvaletlerde kül tablası bulunuyor. Bazı yolcular, uzun uçuşlarda tuvalete sigara içmek için giriyor. Sigaranızı yaktığınız anda alarm sistemi ikaz vermeye başlıyor. Bu durumda bir çok yolcu panikle yanan sigarasını tuvalet kağıtlarının olduğu çöp kutusuna atarak yangın çıkmasına neden oluyor. Hatta Kanada’da 1987’de meydana gelen kazada bir yolcu tuvalette sigara içmiş ve izmariti söndürmeden atması sonrasında yangın çıkmıştı. Bu kazanın ardından havacılık otoriteleri tüm uçak tuvaletlerine kül tablası konulmasını zorunlu hale getirdi.

Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
2
0
İçerikle ilgili görüşlerinizi yorum alanında paylaşabilirsiniz.x