Glide Slope (Süzülüş Hattı) Nedir?
ILS 2 ana bileşenden oluşur (LLZ-Localizer) Yerelleştirici ve Süzülme Eğimi olarak da adlandırılan Süzülme Yolu (GP-Glide Slope). Localizer uçağa ve pilota yatay yörünge kılavuzu verirken, Glide Slope dikey yönlendirme kılavuzu verir. ILS için uçaktaki aletler ile yerdeki aletlerin birbirleri ile aynı frekansta haberleşmesi gerekir.
Glide-Slope ve Localizer radyo vericileri sayesinde ILS çalışır. Bu vericilerden gönderilen sinyaller kokpitteki alıcılar sayesinde pilotlara ulaştırılır. Uçakların piste doğru açı ile yaklaşmaları ise Glide Slope tan gelen sinyallerle olur. Pist doğrultusunda 3 derecelik alçalma ile yaklaşan uçaklar nihayetinde karar irtifası noktasına gelir. Pilotlar eğer ki pisti görebilirlerse inerler, aksi takdirde pas geçilerek tekrar denenir. Karar irtifası CATI, CATII ve CATIII gerekliliklerine göre değişir. Öyle ki, CATIII yaklaşmada irtifa sıfıra kadar inebilir. Bu demektir ki, pilot uçağın burnunu göremediği şartta bile ILS sistemi aracılığı ile iniş yapabilir.
Glide Slope Nasıl Çalışır?
Uçak alıcısı, kalibre edilmiş süzülmeye göre konumunu bulmak için algılanan DDM’yi kullanır. Gösterge, uçak süzülüşte yüksekteyse pilota aşağı, alçaktaysa gösterge yukarı uçmasını emreder.
Localizer (İstikamet Hattı) Nedir?
İstikamet hattı (Localizer-LOC), pistin 300 metre gerisinde bulunur. Uçağa yön bilgisi vererek, pistin sağında veya solunda olduğunu belirtir.
Marker Beacons Nedir?
Marker’ler, alçalan uçağın piste ne kadar mesafe kaldığını pilotlara bildiren sistemdir. Aletli iniş sisteminde 3 marker beacon istasyonu vardır. Bunlar:
Inner Marker (IM) 3000 Hz, Middle Marker(MM) 1300 Hz , Outer Marker (OM) 400Hz’dir.