- Türü: İnsansız Hava Aracı, İnsansız Hava Muharebe Aracı
- Ulusal Köken: Türkiye
- Üretici: TUSAŞ
- İlk Uçuş: 30 Aralık 2010
- Hizmete Giriş: Nisan 2013
- Durumu: Etkin hizmette
- Ana Kullanıcı: Türk Hava Kuvvetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri,
Emniyet Genel Müdürlüğü - Üretim Sayısı: 22 (18.04.2020 tarihinde)
- Program Maliyeti: $200 milyonun üzerinde
- İsim: TUSAŞ Anka
- Motor: Yerli ve Milli motor PD-170
- Websitesi: TUSAS ANKA
Türk İnsansız Hava Aracı Anka, TAI Anka, TUSAŞ Anka ya da yaygın ismiyle Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, Orta İrtifa Uzun Dayanıklılık (MALE) İHA sınıfındadır. 2000’li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, şimdi sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu’ndan almıştır.
Anka Gelişim
24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Programı ile söz konusu araç Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik olarak geliştirilmiştir. Araç, 16 Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkmış ve basın ve ulusa tanıtımı yapılmıştır. 30 Aralık 2010 tarihinde ilk uçuşunu istemeden yapan Anka 14 dakika havada kalmıştır. Anka, 22 Ekim 2011 tarihindeki 5. uçuşunda 2 saat 15 dakika uçmuş, 10 bin fit irtifaya çıkmış ve başarılı bir şekilde piste inmiştir. 6. test uçuşu 22 Kasım 2011 tarihinde yapıldı ve 6 saat havada kaldı. 18 bin fit yani 6 bin metre irtifaya çıktı. 240 testin başarıyla tamamlandığı uçuş sırasında ilk defa Sivrihisar’a oto pilot sistemi ile inip kalkan Anka’nın, 2013’te Türk Silahlı Kuvvetleri için seri üretime geçmesi beklenmektedir. Bir sonraki projede ise bu araca silah sistemleri eklenmesi kararlaştırılmıştır.
03 Ekim 2010 tarihinde Sivrihisar’da yapılan test-kabul uçuşu sırasında Türk mühendislerinin tasarladığı insansız hava aracı Anka, kontrolsüz kalarak düştü. 08 Aralık 2013 tarihinde Batman’da yapılan test uçuşunda Jandarma Bölge Komutanlığı yakınlarında düşerek yanma durumu oluşmuştur.
Yeni nesil yüksek performans Anka Blok B insansız hava aracının 30 Ocak 2015 tarihinde otomatik kalkış ve iniş ile yapılan ilk uçuşta, farklı oto pilot ve iniş modlarının testlerini eksiksiz tamamladığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından açıklanmıştır. ucaklar.org
2017 yılında ANKA-S versiyonunun ilk teslimatlarının yapılması planlanmıştır.
Anka Teknik Özellikleri
Anka Genel Özellikler
- Mürettebat: yok
- Gövde uzunluğu: 8 m
- Kanat açıklığı: 17 m
- Kanat alanı: 13.6 m²
- Kanat Açıklık Oranı – : 22
- Kanat Ok Açısı (çeyrek veter): 0
- Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.500 kg
- Yakıt ağırlığı: 250 kg
- Yararlı Yük Ağırlığı: 200 kg
- Motor: 1× Thielert Centurion 2.0 dört-silindirli, turbo dizel, 155 hp (114 kW)
Anka Performans
- Azami hız: 217 km/s (117 knot,135 mph)
- Olağan Seyir Hızı: > 75 knot
- Servis irtifası: 30,000 ft
- Havada Kalış Süresi: 24 – 32 saat
- Harekât yarıçapı: 200 km (124 mi)-Uydu kontrolü ile sınırsız(Anka-S)
- Çevre şartları: 15kts yan rüzgar, 20 kts baş rüzgarı, sıcaklık, nem, yağmur ve buzlanma sınırları, MIL-HDBK-310 ile tanımlanmıştır.
Anka Aviyonikler
- Radar: Aselsan Sar
- AselFlir 300 infrared görüntüleme ve lazer işaretleme (ANKA-A ve Anka-B:Geliştirme versiyonları)
- Yeni nesil Aselsan CATS infrared görüntüleme ve lazer işaretleme (ANKA-S: Üretim versiyonu)
- SATCOM uydudan yönetim sistemi (ANKA-S)
Anka Silah Sistemleri (Anka-S)
- Roketsan UMTAS
- Roketsan CİRİT
- Roketsan MAM-L
Anka Kullanıcıları
- Türk Hava Kuvvetleri: 10 aktif (planlanan toplam 40)
- Jandarma Genel Komutanlığı: 4 (Anka-S)
Anka Sistem Tanımı
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşımaktadır:
- Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
- Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder) & Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator) ve Spotter Faydalı Yükü,
- SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü
Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmaktadır.
Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer almaktadır. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile takatlandırılan platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almaktadır.
Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunmaktadır.
Anka Teknik Özellikleri
ANKA sistemi temel performans parametreleri aşağıda açıklanmaktadır:
- Servis irtifası: 30,000ft (ASL)
- Havada Kalış Süresi: 24 saat
- Normal Seyir Hızı: >75 kts
- Çevre şartları: 15kts yan rüzgar, 20 kts baş rüzgarı, sıcaklık, nem, yağmur ve buzlanma limitleri, MIL-HDBK-310 ile tanımlanmıştır.
Teşekkürler
I went over this site and I conceive you have a lot of wonderful information, bookmarked (:.
Of course, what a great site and informative posts, I surely will bookmark your website.Have an awsome day!
I adore meeting useful information , this post has got me even more info! .
We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.