Bayraktar TB2 Genel Bilgiler
Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisidir. Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur. Baykar’ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretilmektedir.
180.000 Saattir Göklerde
Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahiptir. 180.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak görev yapmaktadır. Şu anda 110 adet Bayraktar S/İHA Platformu envanterde Türkiye’ye hizmet etmektedir. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (27 bin 30 feet) rekorunu kırmıştır. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını da taşımaktadır.
Bayraktar TB2 Performans
- 18,000 Feet Operasyon İrtifa
- 27.000 Maksimum İrtifa
- 27+ Saat Havada Kalış Süresi
- 300 Km Haberleşme Menzili
- Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
- Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
- GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
Bayraktar TB2 Özellikler
- Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
- Dahili Sensör Fizyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
- Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
- Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
- Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
- Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
- Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
- Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
13.03.2020: Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, milli İHA’nın Yunanistan sınırında devriye uçuşuna başladığına ilişkin bilgiyi sosyal medya hesabından paylaştı.
16.05.2020: 🇱🇾 Libya’da 4 adet 🇷🇺 Pantsir-S1 hava savunma sistemi 🇹🇷 Bayraktar TB2 SİHA’lar tarafından imha edildi.
Bahar Kalkanı Harekatı’nda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii üretimi ANKA-S ile Baykar Savunma üretimi Bayraktar TB2 tipi SİHA’ların başarısıyla Dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran Türk savunma sanayii, Libya’da da adından sık sık söz ettiriyor.
Bahar Kalkanı Harekatı esnasında Suriye Rejimi’ne ait birçok Rus yapımı Pantsir Hava Savunma Sistemi’ni imha eden Türk SİHA’ları, Libya’da da Pantsir sistemlerinin peşini bırakmıyor. Son olarak geçtiğimiz gün Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA)’ne ait Bayraktar TB2 SİHA, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Darbeci General Hafter’e hibe edilen Pantsir Hava Savunma Sistemi’ni Vatiyye Hava Üssü’nde imha etti. Söz konusu Pantsir, henüz geçtiğimiz hafta Hafter güçlerine teslim edilmişti.
Türk SİHA’larının Suriye ve Libya’da şu ana kadar imha ettiği Pantsir sayısının, 10 adet civarında olduğu tahmin ediliyor.
06.06.2020: Alman Die Welt gazetesi, TB2 SİHA’ları konu alan kapsamlı bir makale yayınladı. “Türkiye SİHA’larla devrim gerçekleştirdi.” Türk SİHA’larının ABD’nin MQ-9 Reapar SİHA’sına benzetildiği makalede, Bayraktar TB2’nin savaş alanında çok daha etkili olduğu belirtildi.