Havacılıkta Kullanılan Saat Nedir?
Boylamlar arası zaman farklılıklarının tamamen kaldırıldığı, tüm ülkelerde aynı zaman ifadesinin geçerli olduğu, Dünya’yı tek bir saat dilimi olarak görmemizi sağlayan, teknik adıyla Eş Güdümlü Evrensel Zaman veya Koordineli Evrensel Zaman (UTC) olarak ifade edebileceğimiz bir medeni ve bilimsel zaman olarak ifade edebiliriz.
UTC Nedir?
UTC, ilk olarak 1960 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de saat 12.00 iken, Avrupa ve ABD ülkelerinde de saat 12.00. Bu arada, Fransızca Temps Universel Coordonné (TUC) ve İngilizce Coordinated Universal Time (CUT) olarak ifade edilen Dünya Saati, her iki dil ifadesinde ortak bir mutabakat sağlanamadığı için, hiçbir dilde karşılığı olmayan UTC kısaltmasıyla ifade edilmekte.
Havacılıkta ve denizcilikte sıklıkla kullanılan UTC ayrıca Zulu Time olarak ifade edilmektedir. Greenwich Merkez Zamanı (GMT) merkezli olan, 0° Greenwich meridyenini merkez kabul eden UTC’de farklılıklar yerel yönetmelikler ile belirlenir ve fark saatlik katlar ile verilir. Hatta, bazı durumlarda yarım saatlik katlar bile kullanılabilmektedir. Bu arada, karışıklık olmaması adına açıklamakta fayda var, GMT zaman bölgelerini, UTC ise zaman standardını ifade eder.
UTC, yaz saati ve kış saati uygulamalarına göre değişmez.
Türkiye, Doğu Avrupa Zaman Dilimi’ndedir; bu yüzden Türkiye saati UTC+2, yani UTC’den 2 saat ileridedir.
Örneğin;
UTC zaman dilimlerine Wikipedia üzerinde ulaşabilirsiniz.
UTC Nasıl Hesaplanmaktadır?
UTC, atomik olarak hesaplanmakta. Bu hesaplamalar ülke ve kıta bazında da sunulmakta. Güneş zamanına göre hesaplanan GMT ile arasında çok küçük farklılıklar olsa da, bu farklılıklar gündelik kullanımda göz ardı edilebilmekte. Yerel zamana bakıldığında, Türkiye ile UTC arasında 3 saat fark (Türkiye saati UTC saatinden 3 saat ileridir) bulunmakta.