Gökyüzündeki kuşlardan esinlenilerek yapılan ilk uçaklardan beri günümüze kadar pek çok gelişme yaşanmıştır. Havacılık tarihinde yaşanılan bazı acı olaylar bizlere emniyetin ve güvenliğin havacılık için vazgeçilmez olduğunu göstermiştir. Küçük ihmallerin ve hataların büyük olaylara yol açtığı bu sektör için her şey kuralına uygun olmalıdır.
Uçak Motorları
Motorlar uçağa itme kuvvetini veren parçalar olarak oldukça önemlidir. Her uçakta en az iki tane bulunan ve devasa güce sahip bu parçalar binlerce tonluk uçakları bile zahmetsizce hareket ettiriyorlar. Ancak kuş sürüleri, volkanik küller, dolu, yakıtın bitmesi ve sistem arızası gibi bazı sebeplerden dolayı bazen sistem dışı kalabilirler. Peki bu motorlardan birisi durursa ne olur? İki veya daha fazla motorlu yapılan uçaklarda tüm hesaplar bir motor eksik performansına göre yapılmaktadır yani diğer motor bir nevi yedek motor rolündedir. Uçağı bir pilotun uçurabileceği gibi bir motor da uçurabilir. Motorlardan birisi arızalansa bile kalan diğer motorla bize sorunsuz olarak yolculuk sunmaya devam edecektir. Uçaklarda tek motor arızası ciddi bir problem değildir. 4 motoru bulunan B747 veya A380 boşluğu doldurabilecek mekanik donanıma sahiptir. Örneğin B737’nin bir motoru arıza yapsa bile 5-6 saat uçabilecek teknolojiye sahiptir.
Tüm Motorlar Arızalanırsa Ne Olur?
Şu an ki teknolojilerde bu aslında çok da olası bir durum değildir. Ama eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa da bu uçağın gökten taş gibi düşeceği anlamına gelmez çünkü uçağın uçmasına olanak sağlayan kuvvetler aynı zamanda uçağın irtifasına bağlı olarak belli bir süre süzülmesine de olanak sağlar. Bu süzülüş esnasında uçağın bir itme kuvveti olmadığı için Örneğin 30 bin feet’de bir uçak yaklaşık 80 km süzülebilir. Nadir görülen bu tüm motor arızalarından birisi de, Hudson Mucizesi olarak bilinen UK Airways’e ait 1549 sefer sayılı uçak motorlarına kuş çarpması sonucu arızalandı. Hudson Nehri’ne başarılı bir iniş yapan uçaktan yolcuların hepsi tahliye edildi.