YAKIT HARÇLARI
Yakıt harcı, yakıt bedelinin sürekli değişim göstermesi nedeniyle, bilet ücretine ilave olarak tahsil edilen harç tutarıdır. Şirketlerin yaptığı yakıt anlaşmasına göre fiyat farklılığı göstermektedir.
HAVALİMANI VERGİLERİ
Havalimanı vergisi, havalimanını kullanan yolcular için hava yolu şirketlerinin havalimanına ödediği vergidir.
Havalimanı vergileri, ülkelere hatta ülke içindeki havalimanlarına göre değişebiliyor. Bilette hem uçtuğunuz hem de indiğiniz havalimanı için ödemeyi fiyat içinde havayoluna yapıyorsunuz. Havayolu da bu ödemeyi havalimanı işletmecisine yapıyor.
CHECK-IN ÜCRETİ
Bazı havayolları, check-in ücretini de bilete yansıtabiliyor.
GÜVENLİK GİDERİ
Özel güvenlik hizmetinin alındığı ülkelere uçuyorsanız veya bu konuyla ilgili o ülkenin ek uygulamaları varsa, güvenlik maliyeti de yolcuya bilet üzerinden yansıtılıyor.
HİZMET BEDELİ
Hizmet bedeli, bileti satın alındığınız acentelere, hizmete (websayfaları, mobil, acenteler aracılığı, havaalanı, çağrı merkezleri gibi) göre değişen bir ödemedir.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI
Yurt dışı çıkış pulu, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkan vatandaşların almaları ve pasaport kontrolü sırasında ibraz etmeleri gereken bir puldur. Yurt dışı çıkış harcını, 23 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren ve bazı istisnai durumlar dışında yurt dışına çıkan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ödemesi gerekir. Yurt dışı çıkış harcı; hava, kara ya da deniz yolu fark etmeksizin tüm çıkış noktalarında tahsil edilir.
2020 yılında belirlenen yurt dışı çıkış harcı bedeli 50 TL’dir. Yedi yaşından büyük herkes için bu bedel aynıdır ve öğrenciler için herhangi bir indirim söz konusu değildir. Yedi yaşından küçük çocuklar, yurt dışı çıkış harcından muaf tutulurlar. (Güncel bilgileri takip ediniz)
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?
- Havalimanlarında bulunan vezne ve otomatlara
- Vergi dairelerine
- Gümrük saymanlıklarına
- Maliye Bakanlığı’na ait harç bürolarına ve bazı bankalara ödeme yapılabilir
Yurt dışı çıkış harcı, havalimanlarında bulunan gişelere yapıldığında verilen pul, çıkış sırasında görevli polise gösterilir. Diğer ödeme noktaları ve bankalara ödeme yapıldığında ise pul yerine makbuz verilir, bu durumda görevli polis makbuzu görmek durumundadır. (Güncel bilgileri takip ediniz)
Yurt Dışı Çıkış Pulu Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Yurt dışı çıkış harcının geçerlilik süresi yoktur. Aynı anda birden fazla harç pulu alınıp başka seyahatlerde de kullanılabilir.
Kimler Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödemez?
Yurt dışı çıkış harcından muaf olan kişiler şu şekildedir;
- Kontrol esnasında, çıkış tarihini kapsayan yurt dışı oturma iznini ibraz eden kişiler
- Seyahatleri KKTC’ne olan vatandaşlar
- Oturma izni yerine geçen Green Card’ı ibraz eden kişiler
- Oturma izni belgesi ibraz etmese dahi, pasaportunda “işçi, işçi çocuğu, işçi ailesi veya süresiz oturma izni bulunmaktadır” kaşesi yer alanlar
- Oturma izni belgesi ibraz etmese dahi, pasaportunda belirli bir dönem için ya da sınırsız oturma ya da çalışma izni kaşesi olanlar
- Pasavan ve benzeri belgeleri ibraz eden kişiler
- Yedi yaşından küçük çocuklar
- Ticari amaçlarla yurt dışına çıkan; kara, hava, deniz ve demiryolu araçlarının mürettebatı.
Konu ile ilgili diğer yazılarımıza bakmak ister misiniz?;