Flap Nedir?
Flap’lar kanadın arka kenarının ortasından, gövdenin hemen yanına kadar uzanan, aşağıya doğru hareket ederek kanat yüzeyinin genişlemesini ve uçağın düşük süratlerde uçmasını sağlayan kısacası taşıma kuvvetini arttıran yüzeylerdir.
Genellikle, kanatçıklar kontrol dümenine seri zincirler, kablolar ve makaralar ile bağlıdır.Kontrol dümenini sola hareket ettirdiğiniz zaman, sol kanatçık yukarı ve sağ kanatçıkta aşağıya doğru hareket eder.Uçuş esnasında bu kumanda, uçağın sola dönmesine yol açacaktır.Kumandanın sağa dogru yönlendirilmesi ise, uçağın sağa dönmesine yol açacaktır.Flaplar genellikle iniş ve kalkış operasyonlarında kullanılır.
Flap Ne İşe Yarar?
Flap uçak kanatlarının arka kısmında yer alan işlevsel parçalardan biridir. Kanadın firar kenarına ve gövdeye yakın kısmına monte edilirler. Uçağın her detay parçasında olduğu gibi bir görevi vardır.
Flap yüksek kaldırma kuvveti sağlayıp, düşük hızlarda ise hava filelerinin tesirini arttırmak amacıyla dizayn edilmiştir. Geri sürükleyici kuvveti ve kaldırma kuvvetini artırırlar. Flaplar tam ölçüyle açıldığında 35o ve 40o arasında bir açıya sahiptir.
Flap’ın uçaklarda ne işe yaradığını ise birkaç başlıkta anlatmak mümkündür.
Flaplar Kanatların Taşıma Kuvvetini Arttırırlar
- Kanat eğriliğini arttırarak, kanadın sahip olduğu alanının büyümesini sağlarlar.
- Kalkış ve iniş esnasında uçağın hızının azalması nedeniyle, kanat alanını büyüterek veya kanat altında oluşan basıncı arttırarak kaldırma kuvvetini çoğaltırlar.
Flaplar İniş Ve Kalkış Esnasında Düşük Hızlarla Yüksek Taşıma Sağlarlar
- Uçak inerken açıldığında, hava direncini arttırması sebebiyle, uçağın hızını düşürerek uçağın daha düşük bir hızda, daha kısa mesafede iniş yapmasına neden olur.
- Kalkışta ise, kanat bombesini arttırdığı için, uçağın kısa mesafede kalkış yapmasını kolaylaştırır.
Flap uçaklarda genelde bu görevleri yaparken, ayrıca uçağın perdövites hızını düşürür. Ve çoğu insanın sandığı gibi uçağı yönlendirmek amacıyla kullanılmazlar.
Flap Türleri
Yukarda saydığımız gibi sürtünme ve kaldırma kuvvetini arttıran flapın çeşitli türlerde ve her türün kendine özel özellikleri bulunmaktadır. Bunlara kısaca değinmek gerekirse;
- Platin (Düz) Flap
Küçük uçaklarda genelde tercih edilir. Kanada genelde menteşe yardımı ile tutturulur. Kanat profilinin arka bölümü aşağıya doğru döner ve taşımayı arttırıp, uçağın hızını düşürür.
- Split (Ayrık) Flap
Kanadın alt kısmı ile ilişkilidirler. Kaldırma kuvvetini artırır ama yarattığı firar kenarı, düz flaplara oranla daha fazla düzeyde geri sürükleyici kuvvet oluştururlar.
- Fowler (Kayan) Flap
Kanada bir sürgü ile ilişkilidir. En yaygın kullanılan flap türlerindendir. Kayar hareketlerle aşağı ve geriye uzayarak kanat alanını ve kanat eğriliğini arttırır. Bu sayede sürükleme kuvvetini arttırmadan kanadın taşımasını da artırır.
- Slotted (Yarıklı) Flap
Yapı olarak platin flapa benzerler. Flap ile ana kanat arasında yarık bulunur. Bu yarık sayesinde, kanadın alt kısmındaki havanın bir bölümü üst tarafa hareket ederek, kanadın üst yüzeyindeki hava filelerinin yüzeyden ayrılmasına mani olur.
Genel olarak bu flap türleri kullanılmaktadır. Bu flapların hangi derecede kullanılacağı ise; kalkış yapılacak pistin uzunluğu, uçağın ağırlığı ve hava koşullarına bağlı olarak değişmektedir.
https://ucaklar.org/flap-nedir
https://ucaklar.org/spoiler-nedir
https://ucaklar.org/slat-nedir
https://ucaklar.org/aileron-nedir
https://ucaklar.org/rudder-nedir
https://ucaklar.org/elevator-nedir
https://ucaklar.org/dikey-stabilizer-nedir
https://ucaklar.org/yatay-stabilizer-nedir