Havacılık Belgeselleri
Gizemli Uçak Kazaları
Birçok uçak gizemli bir şekilde kayboldu ya da düştü fakat bazılarının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala en ufak bir iz bile bulunamadı. Uçakların kazalar sonucu kaybolması, sadece sivil havacılık alanında değil, askeri alanda da tarihte de birçok örneğe sahip. Kaybolan uçaklar hakkında ortaya atılan söylentiler, havacılık alanında birçok örnekle sabit.
Kaza Bilimi: Uçaklar
Çoğu kaza araştırmasında bilimsel yöntem diye bilinen bir araştırma tekniği kullanılır.
Gerçek olay toplanarak analiz edilir. Daha sonra bu olayları açıklamak için varsayımlar geliştirilerek her varsayım gerçeklerle karşılaştırılır. Sonunda kazanın en olası açıklaması seçilir.
Kayıp Malezya Uçağı
8 Mart 2014’de Kuala Lumpur Havaalanından ayrıldıktan bir süre sonra kaybolan ve akıbeti bugün hala kesin olarak bilinmeyen 370 sefer sayılı Malezya Hava Yolları uçağıyla ilgili gerçekler, iddialar ve komplo teorileri.
Türk Yıldızları
Türk Yıldızları, dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan tek akrotimdir.
Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen kurulan tek akrotim olduğu için çok özeldir.
Belgesel ‘Kırmızı Beyaz Türk Yıldızları’ adıyla 4 bölümden oluşuyor. 4 bölüm de birbirinden farklı konu başlıklarıyla izleyenlere benzersiz duygular yaşatıyor.
(Konya 3. Ana jet üssü 134. filo bilinen adıyla Türk Yıldızları Filosunda çekilmiştir.)
1.BÖLÜM İZLE
2.BÖLÜM İZLE
3.BÖLÜM İZLE
4.BÖLÜM İZLE
Akıncı Belgeseli
Türkiye’nin taarruz sınıftaki ilk insansız hava aracı olan ve Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI’nın geliştirme aşamaları AKINCI adı verilen belgeselle ilk kez gözler önüne serildi. Belgeselle Türkiye’de ilk kez yüksek teknolojiye sahip bir hava aracının geliştirilme süreci ele alınıyor.
Baykar’ın insansız hava aracı geliştirmedeki tecrübe ve teknolojisiyle geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, Türkiye’yi dünyada bu sınıfta insansız hava aracı geliştiren ilk 3 ülkeden biri yapacak. Gelişmiş yapay zekâ ile uçacak ve sınıfında lider olacak.
İstanbul Yeni Havalimanı-Kule
İstanbul Havalimanı kontrol kulesi 14 katlı ve yaklaşık 90 metre yüksekliğinde. Tasarımında ise İstanbul’un simgesi olan lale figüründen ilham alındı.
Çok yeni teknolojiler kullanılarak üretilen ödüllü İstanbul kontrol kulesini hep birlikte inceleyelim.
İnanılmaz Makineler-Boeing-747
Gökyüzünün kraliçesi ya da Jumbo jet olarak bilinen havacılık tarihinin ilk geniş gövdeli uçağı Boeing 747, 2 katlı devasa makine.
Uçağın tarihsel gelişimi, uçağın sökülmesi ve parçalarının yeniden kullanılması belgeselin içeriğidir.
İnanılmaz Makineler-Lockheed C-5 Galaxy
C-5 “Galaxy” stratejik hava yüklerini, kombat ve destek birliklerinin sevk ve yerleştirilmesini gerçekleştirmek üzere dizayn edilmiş bir ağır-kargo uçağıdır.
C-5’ler alışılmadık derecede büyük ağır kargo yüklerini jet hızıyla kıtalararası menzillerde taşıyabilirler.
Nuri Demirağ Belgeseli
İlk yerli uçağımızı üreten Nuri Demirağ.
Ülkemizin göğsünü kabartan bir başarı hikayesi.
Dönem kararlarıyla önüne taş konulmuş vatansever, halk ve iş adamı.
Cumhuriyet tarihinin en ileri girişimcilerinden biri.
Vecihi Hürkuş Belgeseli
İlk sivil ve askeri uçağı yapan, ilk özel hava yolu şirketini kuran ve Rus savaş uçağını düşüren, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz aklarından biri.
İlklerin adamı, muhteşem bir kişilik ve yılmaz bir savaşçı.
Sabiha Gökçen Belgesel
‘’İşgal edilen vatan ve bir küçük Sabiha.’’
Yıl 1913. Mart’ın 22’si. Dünyadaki savaş bulutlarının bile
karartamadığı bir bahar günü bir kız çocuğu doğar.
O gün kimse bilmese de tarihin bir dilimine adını altın harflerle yazdıracaktır Sabiha. Kendisi dünyanın ilk kadın savaş pilotudur.
1.BÖLÜM İZLE
2.BÖLÜM İZLE
3.BÖLÜM İZLE
4.BÖLÜM İZLE
5.BÖLÜM İZLE
6.BÖLÜM İZLE
Boeing Dreamliner
Dreamliner, modern dünyada ticari uçak inşa etmedeki teknoloji, kaynak ve riski Boeing’in jet tasarımındaki en son devrimi olan 787’nin hikayesi ile ortaya koyuyor.
Boeing Uçak Fabrikası
Merkezi Chicago’da bulunan Boeing, ABD ve 65’in üzerinde ülkede dünyanın en çeşitli, yetenekli ve yenilikçi işgücünü temsil eden 168.000’in üzerinde kişiyi istihdam etmektedir. Boeing, uzay ve havacılık alanında uzun yıllara dayanan liderlik ve yenilikçilik geleneğine sahiptir ve ortaya çıkan müşteri ihtiyaçlarını karşılamak üzere ürün yelpazesini ve sunduğu hizmetleri genişletmeye devam etmektedir.
Hava Kontrolörleri
Esenboğa Havalimanı için sıradan bir gün. Güvenlik kontrolünden geçip bavullarını teslim eden yolcular,
Check-in yaptıktan sonra uçaklarını bekliyorlar. Peki ya havada durumlar nasıl? Orada da her şey bu kadar normal mi?
Hava yolu trafiğinin bilinmeyen kahramanları hava kontrolörleri…
Airbus A380 Üretimi
Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır.
A380’in üst katı diğer geniş gövdeli uçaklardan farklı olarak gövde boyunca uzanır. Bu sayede rakibi olan bir başka geniş gövdeli uçak Boeing 747’ye göre %49 daha geniş kabin alanı sunar.Yine bu sayede standart konfigürasyonda 525 yolcu, tamamı ekonomi sınıfı olarak düzenlenmesi durumunda853 yolcuya kadar taşıma kapasitesi arttırılabilir. Bir Airbus A380 uçağının geçmişten günümüze nasıl geldiğini ve tasarımında nelerden etkilenildiğini hep birlikte inceleyelim.
113 Kişinin Yaşamını Yitirdiği Concorde Kazası
İlk uçuşunu 1969 yılında gerçekleştiren İngiliz-Fransız ortaklığı dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı yolcu uçağı olan Concorde saatte 2.179 km hız sayesinde sadece 3,5 saatte kat edebiliyordu.
Onun yüksek teknolojisi ve hızlı motorları, sonunu getiren şeyler oldular.
Antonov An-225
Bir ilk olan ve şimdiye kadar sadece 1 adet olarak üretilen dünyanın en büyük uçağı Antonov An-225 ile tanışın.
İlk kez Sovyet birliğine ait uzay mekiği Buran’ı taşıyabilmek için geliştirilen Antonov An-225 ilk olarak 1988 yılında yapımı tamamlanıp uçuşlarına başladı. Peki dünyanın en büyük uçağı olan Antonov An-225‘in özellikleri ve kapasiteleri neler?
Pistte Büyük Çarpışma
Tenerife faciası, 27 Mart 1977 tarihinde, İspanya’nın Tenerife Adasında bulunan Los Rodeos Havalimanı’nda iki Boeing 747 uçağının yerde çarpışmasıyla oluşmuş kazadır.
Dünya havacılık tarihinin bu en büyük kazasında 583 kişi hayatını kaybetmiştir.
Helikopterler
Helikopter, dikey kalkış ve iniş yapabilen döner kanatlı bir hava taşıtıdır.
İsmin kökü yunancada heliko pteron yani hareketli kanatlar anlamından gelir.1907 yılında Fransız Paul Cornu ilk motorlu helikopteri uçurdu.
Boeing 787 – Havada Tehlike
“Geleceğin uçağı” olma iddiası ile üretilen Boeing Dreamliner 787, konforlu uçuşlar vadediyor.
Peki ya güvenlik? Al Jazeera, Boeing’in fabrikasına girdi ve gerçeklerle yüzleşti.
Uçak Kazası Raporu: Mucize Uçuş
Her uçak kazasından sonra havacılık sektöründeki güvenlik önlemlerinin bir kat daha arttığı bir gerçek. National Geographic Channel’ın efsane belgesel dizisi “Uçak Kazası Raporu”, yakın geçmişte meydana gelen uçak kazalarının perde arkasını incelemeye devam ediyor. Gerçekleşen her kazadan ders çıkarıp, kendisini bir adım daha geliştiren havacılık endüstrisi günümüzde hala en güvenli ulaşım şekli olmaya devam ediyor.
Uçak Kazası Raporu, havacılık tarihinde iz bırakmış sansasyonel uçak kazalarının perde arkasını inceleyerek, uçuş esnasında neyin ters gitmiş olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Kokpit kayıtları, kaza raporları ve görgü tanıklarının ifadelerinden yararlanan yapım, gelişmiş bilgisayar grafikleri ve gerçekçi canlandırmalarla kazayı yeniden yaşamanızı sağlayacak.
Mavi Tutku – Son Uçuş Belgeseli
Sualtının büyülü dünyasını ekranlara taşıyan Mavi Tutku Belgeseli Fethiye’de düşen Fransız uçağının gizemli hikayesini bu belgeselde bizlere anlatıyor.
TRT Mavi Tutku belgesel programı çalışmaları kapsamında Muğla’nın Fethiye ilçesi kıyılarında 1953 yılında suya zorunlu iniş yaptıktan sonra batan Fransız yolcu uçağının enkazını bularak Şubat 2018’de ilk kez görüntülemişti.
One Six Right
Genel Havacılık açısından dünyanın en işlek havalimanlarından biri olan California’daki Van Nuys Airport, tarihçesi ve yetiştirdiği havacıları ile derin bir geçmişe sahip.
Belgeselin adı ise Van Nuys’un pist adından geliyor. Bir havalimanı için yapılmış en başarılı projelerden biri olduğu söylenebilir.
Flying The Feathered Edge: The Bob Hoover
İkinci Dünya Savaşı gazisi, savaş esiri ve başarılı akrobasi pilotu Bob Hoover, akrobasi havacılığının kurucularından biri olarak görülür.
Dünyaca ünlü aktör ve pilot Harrison Ford da bu belgeselde yer alarak bir Bob Hoover olmanın imkansızlığına vurgu yapar.
Havacılık tarihindeki pek çok ilki gerçekleştirmiş bu pilotun heyecanlı hayat hikayesini izleyeceksiniz.
Uçak Kazası Raporu: Kokpitte Kaos
16 Ağustos 1987’de, Northwest Havayolları’nın 255 sefer sayılı uçağı Detroit Metropolitan Havalimanı’nda kalkış için pistte beklemedeydi.
Pilotlar, Phoenix Arizona’ya gitmeden önce kalkış pistini bulmak zorundaydı. Hava kontrolörlerinin son dakikada yaptıkları değişiklik ise pilotların pisti bulmasını zorlaştırıyordu.
45 dakikalık bir gecikmeden sonra DC-9 nihayet kalkış için hazırdı. Pistte 150 km/s hıza ulaşan uçak, Kaptan John Maus’un tüm çabalarına rağmen uçuş için yeterli yüksekliğe ulaşamadı. Uyarı lambasına ve bir binaya çarpan uçak otoyola girerek paramparça oldu.
ABD havacılık tarihindeki en kötü ikinci kaza olarak kayıtlara geçen bu facianın sebebini uzmanlar bu bölümde araştırma altına alıyor.
Savaş Uçakları: Jetler
Savaş Uçakları sıradan bir uçağın tarihinden ziyade askeri havacılık tarihinin gidişatını değiştiren mihenk taşlarına genel bir bakış sunmaktadır.
Bu gölümde Wright kardeşlerden, ilk savaş uçaklarına, uçakların ve savaş uçaklarının gelişimini öğreniyoruz. Bu arada bolca akışkanlar mekaniği, aerodinamik, mekanik fiziği de öğreniyoruz.
Uçak Kazası Raporu Özel-Kahraman Pilotlar
Bir uçak New York LaGuardia havalimanından kalkınca sakatlanır ve cesur bir pilot onu Hudson nehrine indirir. Felaket bir hata sonrası bir Boeing 767 çok ağır bir uçurtmaya benzer. TACA 110 seferinin motorları yanmaya başlayınca, kaptanı havacılığın en mucizevi inişlerinden birini başarır.
Havacılık ve Uzay Fakültesi Belgeseli
2007 yılında Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü öğrencilerinden A. Ozan Gökçe ve Soner Baloğlu tarafından yapılan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulunun (Yeni adıyla Havacılık ve Uzay Fakültesi) kuruluş hikayesini anlatan belgeseldir.
Challenger: Son Uçuş
Bu belgesel dizisi, 28 Ocak 1986’da gerçekleşen acı dolu Challenger Uzay Mekiği felaketinin öncesindeki heyecanlı bekleyişi ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Challenger’ın şoke edici bir şekilde patlaması, mürettebatın ailelerini ve fırlatmayı canlı olarak izleyen milyonları yıkar.
Flying Years – History of Aviation
1903’ün kasvetli bir Aralık gününde, Kuzey Carolina’daki Kitty Hawk kum tepelerinin arasında, kırılgan bir çift uçak havalandı ve sadece 12 saniye boyunca, kumların üzerinde 120 fit kayarak uçtu. Sadece altmış yıl sonra, dünyanın ilk süpersonik uçağı Fransa’daki Toulouse’da havaya uçtu. Bu program, Kitty Hawk’tan Concorde’a uçma tarihinin olağanüstü hikayesini anlatıyor.
Hightech Plane Makers | Exceptional Engineering
Olağanüstü Mühendislik: Uçak Yapımcıları-Montaj Hattında Yüksek Teknolojili Bir Uçak | Mühendislik Belgeseli Hamburg-Finkenwerder’deki Airbus fabrikası, modern havacılık inşaatı ve montajı için dünyanın en büyük tesislerinden biridir. Yılda 365 gün, 16.000’den fazla işçi ve mühendis, Avrupa Birliği’ndeki diğer tesislerle iş birliği içinde endüstri lideri uçaklar tasarlar, üretir ve teslim eder. Airbus lojistiğinin bel kemiği: Kargo uçağı Beluga. Her yıl 2,500 kanat segmenti, kokpit ve gövde, süper güvenilir Belugalar tarafından AB genelinde bulunan on bir hava otobüsü üretim sahası arasında taşınır.
Hinderburg Zeplin Felaketi ve Hidrojen Belgeseli
Hindenburg felâketi 6 Mayıs 1937 tarihinde, New Jersey’deki Lakehurst donanma hava üssünde gerçekleşmiştir. Yapılmış olan en büyük zeplin olma özelliğini taşıyan LZ 129 Hindenburg, bilinen adıyla Hindenburg Zeplin’i ani dönüş yapmasının etkisiyle kopan iskeletin, zeplinin havada kalmasına yarayan hidrojen tanklarından birini delmesiyle oksijenle karışmış ve statik kıvılcımlanma ile bir anda alev almıştır. 36 saniyede zeplinin içinde bulunan yolculardan (36 yolcu ve 61 mürettebattan) 36’sı ölmüştür. Bu facia daha sonra, modern havacılık tarihinin başlamasına sebep olmuştur.
B-2 Gizli Bombacısı: Amerika’nın En Ölümcül Silahı
Hava Kuvvetleri nihayet B-2 Gizli Bombardıman uçağı hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmaya başlıyor ve bize kamera arkası görünümü sunmak için Janson Media ile iş birliği yaptılar. Bu uçak belgeseli sizi başlangıca götürür ve tasarım, üretim ve üretime kadar B-2 programını takip eder. Şimdiye kadar üretilmiş en sessiz ve ölümcül askeri uçaklardan birinin sırlarını keşfedin.
Wright Kardeşler Belgeseli
Modern havacılığın başlangıcına geri dönün ve insanlı uçuş yapabilen bir tekne inşa etme konusundaki zorlu görevlerinde Orville ve Wilbur Wright’ı takip edin. Bu tarihi yolculuk boyunca zaferleri ve gerilemeleri deneyimleyin. Ekstra özel bir dokunuş olarak Amerikalı astronotlar Neil Armstrong ve John Glenn, Wright kardeşlerin seslerini veriyor.
Jumbo: Dünyayı Değiştiren Uçak
Boeing’in tercih ettiği Super-Sonic Transport seçeneğinin alt kardeşi olarak geliştirilen ikonik Boeing 747’nin tasarım ve üretiminin ayrıntılı geçmişi. Boeing’in karşılaştığı finansal stres onu neredeyse iflas ettirdi, ancak güvenli, güvenilir ve ekonomik hava taşımacılığında ileriye giden yolu oluşturan bir mühendislik şaheseri ile sonuçlandı.
Air France 447
1 Haziran 2009’da Air France’ın 447 sefer sayılı uçuşu Güney Atlantik üzerinde bir yerde kayboldu. Beş uzun, maliyetli arama kampanyasından sonra, uçağın yeri nihayet bulundu ve kara kutular kurtarıldı. Şimdi, ilk defa, arama görevlerinden görüntüler sunuldu. Hiçliğin ortasında kaybolan ve bulunan bir uçağın bu araştırmasının arkasındaki hikâyeyi keşfediyoruz.